Ladda för VM med USA:s fotbollssaga

Patrik Syk lyssnar på specialavsnitt av ”ESPN 30 for 30 podcast”

Av: Patrik Syk

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Fotbollsfans.
Foto: AP
Fotbollsfans.

Det är i skrivande stund exakt 35 dagar till Sverige möter USA på Stade Océane i franska Le Havre i fotbolls-VM. Ett riktigt tungviktarmöte som inte bara förväntas bli direkt avgörande i grupp F, utan som också kommer bevakas av medier från världens alla hörn. Damfotbollen har såklart långt kvar till att komma ikapp herrfotbollens svindlande miljardindustri och enorma exponering, om man ­någonsin gör det, men de senaste två decennierna har väldigt mycket förändrats. 

I det senaste avsnittet av ESPN 30 for 30 podcast berättas historien om den första professionella fotbollsligan för damer i USA, Women’s united soccer association (WUSA). En historia som börjar med ett tjugo år gammalt amerikanskt VM-guld och en nation som plötsligt fått upp ögonen för damfotbollen.

ESPN 30 for 30 podcast är världens främsta skapare av dokumentärer om sport. Det går faktiskt inte att påstå någonting annat. Så när redaktionen frångår sin vanliga rytm, att släppa kortare säsonger om fem avsnitt (ibland i serieformat), för att släppa ett fristående avsnitt så spetsar man ju öronen lite extra.

Anledningen är såklart att vi om bara några veckor står inför vad som förväntas bli det mest exponerade och besökta mästerskapet i fotboll för damer. De kampanjer som nu rullas ut i sociala medier och hajpen som byggs för varje dag bildar en effektiv kuliss åt berättelsen om de första kvinnorna som faktiskt kunde leva på att spela fotboll.

Men även om avsnittet börjar i dur med ett nyvunnet guld och euforiska ljudupptagningar från premiäromgången så är detta inte någon solskenshistoria. Konflikten med det amerikanska fotbollsförbundet och kraven från investerarna kastar snabbt WUSA in i en kamp för sin överlevnad, en kamp som pågår än i dag. Men för damfotbollen ser framtiden ljusare ut än någonsin, det är inte minst det här avsnittet ett tecken på.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.