Hemligheten bakom monster-statistiken

avTomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:

BRATISLAVA. Här är hemligheterna bakom Tre Kronors monster-statistik i boxplay.

Inte ett insläppt mål, hittills, och bäst i VM.

– Vi har ett bra självförtroende, det vill vi hålla i, säger boxplay-generalen Marcus Krüger.

– Vi är nyfikna, säger backcoachen Peter Popovic.

Tre Kronor går nu in i VM:s sista vecka.

Två gruppspelsmatcher återstår och hittills har det varit mycket fokus på William Nylanders poängsuccé och Tre Kronors offensiv, flest mål i hela VM fram till söndagseftermiddagen.

Men det finns en spelform där Tre Kronor är överlägset och innehar magiska siffror – boxplay och spel fyra mot fem eller i andra numerära underlägen.

Foto: IIHF
Bäst i världen i spel i numerärt underläge

I nästan en halv VM-match har man spelat med en man mindre på isen, eller i 29:22 för att vara exakt. Motståndarna har haft 16 powerplay mot Tre Kronor, men den gula väggen har varit intakt. Inte ett insläppt mål är ett otroligt facit.

Anfall vinner publik och försvar vinner pokaler är en klassisk klyscha och ska vi luta oss mot den så ser det bra ut inför VM:s crescendo.

Marcus Krüger och Dennis Rasmussen är två av de forwards som Tre Kronor ger mycket istid till i boxplay. Även Anton Lander används mycket.

”Han ska hyllas”

– Vi har bra självförtroende när vi spelar boxplay. Peter Popovic är på oss och vi kollar på mycket film och kommunicerar hur vi spelar.

Vem man än vänder sig till i Tre Kronor och frågar om boxplay och försöker ta reda på vad hemligheten är så kommer samma svar:

Peter Popovic.

– Han gör ett jättejobb. Han är lyhörd, kikar mycket på matcher och får med killarna också. Han ska hyllas, säger Tre Kronors videocoach Johan Andersson.

Popovic själv hyllar spelarna.

– Vi har många spelare med högt hockey-iq. Det är nyckeln till ett bra boxplay. Sedan är vi nyfikna. Vi kikar på vad andra länder gör i spelformen och vad andra länder gör för att neutralisera våra kommande motståndares powerplay. I det här VM-et har jag kikat en del på Kanada och Finland, säger Popovic.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM