Teorin: Båda städerna får OS-arrangemang?

avAndreas Käck, Makoto Asahara

Publicerad:
Uppdaterad:

LAUSANNE/STOCKHOLM. Det hände när Paris och Los Angeles tampades om OS 2024.

Nu figurerar en teori att det kan ske igen – att båda kandidaturerna får OS, fast två separata spel.

– Den typen av spekulationer har vi haft några varv tidigare. Några år och några månader sedan. Vi har ingen kunskap om vad som kan ligga bakom det, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo till Sportbladet.

När Paris och Los Angeles sökte sommar-OS 2024 så slutade det i att Paris fick spelen 2024 och Los Angeles 2028.

Nu florerar en teori att något liknande ska kunna ske i Lausanne i morgon, där Stockholm/Åre eller Milano/Cortina gör upp om arrangemanget för vinter-OS 2026.

Uppgifterna har figurerat i italienska medier, och även till viss del i svenska.

– Det var våra italienska kollegor som sa det först, men vi har en möjlig teori om att OS-kommittén kommer att dela ut två stycken mästerskap på måndag. Sverige och Italien är två kandidater som funkar bra och allt är väldigt jämt. Om IOK valde att dela ut två OS direkt skulle de slippa en kampanjomgång inför mästerskapet 2030, säger Marit Stub-Nybelius, medie- och kommunikationsansvarig för backhoppning i Svenska skidförbundet till Sundsvalls tidning.

1 av 3 | Foto: Stina Stjernkvist/TT
Statsminister Stefan Löfven och kronprinsessan Victoria är på plats i Lausanne inför OS-omröstningen.

”Går för att vinna 2026”

När Sportbladet frågar Peter Reinebo, verksamhetschef i Sveriges olympiska kommitté (SOK) om uppgifterna, dagen innan omröstningen i Schweiz, så är han ovetande om en sådan eventuell lösning.

– Den typen av spekulationer har vi haft några varv tidigare. Några år och några månader sedan. Vi har ingen kunskap om vad som kan ligga bakom det, säger Reinebo, som är på plats i Lausanne.

Rent teoretiskt, hade ni kunnat arrangera spelen 2030 i stället?

– Det blir inget övervägande av något annat och vi har inte blivit presenterade något sådant alternativ. Det är blott hypotetiskt. Men vi går för att vinna 2026.

Något som spätt på spekulationerna är att Internationella olympiska kommittén, IOK, kallat till en presskonferens redan klockan 8 i morgon bitti, innan eftermiddagens omröstning.

– Vi vet att det ska vara en presskonferens i morgon. Har varit presskonferenser under dagen också. Vi vet inte vad det kan innehålla, säger Reinebo, som lägger till att han känner sig ”hoppfull och positiv” inför måndagens omröstning.

Dementerar kraftigt

Den kommer i alla fall inte innehålla något som bekräftar ovan nämnda spekulationer.

Detta enligt Mats Olsson, pressansvarig för den svenska OS-kampanjen, som kraftigt dementerar att presskonferensen ska handla om teorin i fråga.

– Jag har varit i kontakt Mark D Adams, som är IOK:s presschef. Han säger att det finns absolut ingen sanning i det här. De har i-n-t-e kallat till presskonferens för att berätta att både Sverige och Italien får OS, säger Olsson.

Vad handlar PK:n om då?

– Det är inte vår (SOK:s) sak att kommentera. Men helt ärligt har jag ingen aning.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Vinter-OS