Mejla

Ingvar Persson

Ulf Kristersson borde ta avstånd från Axén

Tidigare toppmoderat visar folkförakt

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I 16 år representerade Gunnar Axén Moderaterna i riksdagen.
Foto: BJÖRN LINDAHL
I 16 år representerade Gunnar Axén Moderaterna i riksdagen.

LEDARE

I 16 år representerade Gunnar Axén som moderat svenska folket i Riksdagen. I fyra år, mellan 2010 och 2014, ledde han som ordförande i socialförsäkringsutskottet klappjakten på sjuka och arbetslösa. De ansågs inte bidra tillräcklig till samhället.

Samtidigt representerade han förstås Reinfeldts nya och lite folkligare Moderater.

Sedan drygt två år är hans främsta roll i offentligheten att han tagit över som ett slags målvakt och styrelseordförande i skandalbolaget Allra där tiotusentals pensionssparare sett sina pengar gå upp i rök. Det är bara en dryg månad sedan förundersökningen mot Axén lades ner. För andra ledande personer bakom Allra väntar rättegång i höst.

Borde visa ödmjukhet

Man kan tycka att en man med Axéns bakgrund, erfarenhet av politiska vindkantringar och livets skiftningar skulle ha utvecklat en viss ödmjukhet. Man kan dessutom tycka att en erfaren politiker, om än avgången, skulle kunna ta rimliga argument.

Att kalla en 55-årig undersköterska för "egoistisk parasit" tyder varken på det ena eller det andra. Särskilt inte när det undersköterskan gjort var att hon - precis som väldigt många andra - ifrågasatt varför de rikaste ska få de största skattesänkningarna.

Ändå var egoistisk parasit precis de ord Axén i går använde på Twitter.
Enligt Axén är alla som anser att rika människor borde betala mer i skatt egoistiska och parasiter. Dessutom skriver han att alla som vill ta ifrån dig "din inkomst" är tjuvar.

Förakt för folket

Riskkapitalisten och den före detta moderate riksdagsledamoten som förra året deklarerade en inkomst på 970 000 kronor kallar alltså en hårt arbetande undersköterska med en inkomst på runt 25 000 kronor i månaden för en parasit. Det skapar faktiskt frågor om Axéns hälsa.

Men det borde dessutom vara ett problem för dagens Moderata partiledning. Vill Ulf Kristersson och Gunnar Strömmer att deras parti ska förknippas med Axéns attityder? Hur ser de på risken att människor tänker att det är ett slags moderat urtillstånd av folkförakt som Axén fallit tillbaka till?

Idag ansluter Ulf Kristersson till Ebba Busch Thor, Mona Sahlin och de övriga festdeltagarna på Micael Bindefelds 60-års kalas i Tel Aviv. Mitt i firandet vore det nog ändå klokt om moderatledaren gjorde klart att den tidigare riksdagskollegan Axéns åsikter får stå för honom, och att Moderaterna inte betraktar undersköterskor som parasiter.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.