En klass 2-varning har utfärdats i Skåne.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
En klass 2-varning har utfärdats i Skåne.

Klass 2-varning för stormbyar i Skåne – tåg ställs in

Publicerad:
Uppdaterad:
En klass 2-varning har utfärdats i Skåne.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
En klass 2-varning har utfärdats i Skåne.

NYHETER

Blåsten i Skåne tilltar ytterligare.

En varning för stormbyar har nu utfärdats.

Bland annat ställs flera tåg in.

– Så här pass starka vindar kan göra att träd fälls, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog vid Klart.se.

Onsdagen har bjudit på blåsigt väder runt om i Skåne med vindbyar på 15–20 meter i sekunden. På torsdag kommer det dock bli än värre.

SMHI har nu gått ut med en klass 2-varning i hela Skåne utom Österlen och flaggar för stormbyar på 25–28 meter i sekunden.

– Det är lite osäkert var det kommer röra sig men det kommer blåsa som mest på förmiddagen och eftermiddagen. Då finns det en risk att vindbyarna når stormstyrka - alltså att de blåser i 24–25 meter i sekunden upp till vindbyar på 28 meter i sekunden, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog vid Klart.se.

Trafikstörningar att vänta

Det är västliga vindar som rör sig in över Skåne och blåsten kommer vara som kraftigast längs kusterna.

– Så här pass starka vindar kan göra att träd fälls, det blir troligtvis störningar i trafiken på broar och liknande men det kan även ge störningar på elnätet, säger Mikael Sjöstrand.

På torsdagen väntas det förutom stormbyar även komma en del regn.

– Även om det lugnar ner sig under andra halvan av torsdagen så kommer det fortsätta att vara ganska blåsigt under fredagen. Men inte fullt lika mycket utan mer som på onsdagen med 15–20 meter i sekunden. Det är ett par blåsiga dygn att vänta i Skåneområdet.

Fortsatt blåsigt på fredag

Enligt den definition SMHI använder sig av innebär en klass 2-varning vindbyar på 25–30 meter i sekunden. Om det är mer än så uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Förutom skogsskador och störningar i trafiken och elnätet innebär vindbyar i klass 2 även en risk för skador på byggnader med risk för kringflygande föremål.

Trafikverket gick under eftermiddagen ut med information om att tågtrafiken på sträckorna Malmö-Ystad/Simrishamn, Ramlösa-Eslöv och Helsingborg-Ängelholm ställs in från klockan 09:00 på torsdag till klockan 05:00 på fredag.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE