Publicerad:
Uppdaterad:

Man misstänks för över 30 cykelstölder i Uppsala

Av: Magnus Jansson Klarin

Publicerad:
Uppdaterad:
En 50-årig man i Uppsala misstänks för över 30 cykelstölder.
Foto: Jessica Gow / TT NYHETSBYRÅN
En 50-årig man i Uppsala misstänks för över 30 cykelstölder.

En man i 50-års åldern är misstänkt för att ha stulit och sålt flera cyklar.

Vid tillslaget hittade polisen ett 15-tal cyklar i mannens bostad, men efter ett samarbete mellan polisens utredare och en köp- och säljsajt har han kunnat kopplas till ännu flera stölder.

Uppsalapolisens nätspaningar har gett jackpott. I november förra året kunde polisen, tillsammans med köp- och säljsajten Blocket, lokalisera en man som vid flertalet gånger sålt cyklar på sajten.

Efter att polisen fattat misstanke för mannen gjordes ett tillslag mot bostaden i början av januari, och i 50-åringen bostad i Uppsala hittades minst 15 cyklar som polisen misstänker har stulits.

– Det handlar främst om damcyklar, fina och populära damcyklar, som den här mannen har siktat in sig på enligt utredarna. Även om det också förekommer en del herrcyklar, säger Jonas Eronen, polisens presstalesperson.

Verkar han veta vilka cyklar som säljer bäst?
– Ja, det verkar så.

Foto: Jessica Gow / Björn Larsson Ask / TT NYHETSBYRÅN

Misstänks för minst 30-tal cykelstölder

Mannen, som förhördes och senare släpptes på fri fot, misstänks just nu för ett 30-tal stölder. Men det är en siffra som kan komma att bli ännu högre.

– Det här är fortfarande ett pågående ärende. Våra utredare och den här köp- och säljssajten har gjort ett omfattande arbete där man har jämfört listor och stulna cyklar, fortsätter Jonas Eronen som är glad över den hjälp man har fått.

– Det är tydligt att den här sajten inte vill ha med den här typen av försäljare att göra, men har varit till jättestor hjälp och det är ett tidskrävande arbete.

Tror du att fler stölder kommer att kunna kopplas till den här mannen?
– Det är inte alls omöjligt, utredning pågår och det här är ett högst levande fall, säger Jonas Eronen.

Har den här mannen fortsatt sin verksamhet efter det att han försattes på fri fot?
– Inte vad vi vet, utan de stölder som vi hittills har kunnat koppla till honom har skett innan han greps.

Foto: Polisen
Jonas Eronen, polisens presstalesperson.

”Om det verkar vara för bra för att vara sant, då är det förmodligen så”

Jonas Eronen, polisens presstalesperson, vill nu höja ett varningens finger till den som har tänkt att köpa en begagnad cykel.

– Se till att du får se ett riktigt originalkvitto, och titta efter så att det är originallåset som fortfarande sitter på cykeln, säger Jonas Eronen som också uppmanar till att hålla koll på priset.

– Om det är en cykel som kanske kostar 8 000 i handeln, och som nu plötsligt ligger ute för någon tusenlapp, så är det en varningsflagga. Om det verkar vara för bra för att vara sant, då är det förmodligen så. Tänk efter om priset verkar rimligt.

kan jag som köpare hamna i trubbel om jag köper en stulen cykel?
– Så kan det faktiskt bli. Tänkt efter om priset verkligen är rimligt, eller om du kanske blir hänvisad till en parkeringsplats vid 23.30 på kvällen för att köpa cykeln. Om det är uppenbart att cykeln är stulen kan du som köpare bli misstänkt i förlängningen.

Är det ovanligt många cykelstölder just i Uppsala?
– Uppsala är ju en riktig cykelstad. Det är förmodligen väldigt tacksamt att hålla på med det här just i Uppsala, inte minst med tanke på att det också är en studentstad. Som student åker man kanske inte köper en helt ny cykel.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN