Trumps tunga Kina-kritik mot WHO – hotar lämna

Sa på pressträff att han tar malariamedicin

Av: Adam Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

Donald Trump har skrivit ett fyra sidor långt brev med kritik mot hur WHO förhållit sig till Kina under coronapandemin.

Presidenten kräver betydande förbättringar inom 30 dagar – annars ska USA frysa betalningarna permanent.

”Det värsta med alla misslyckanden är att WHO kunde gjort det så mycket bättre”, skriver Trump.

Donald Trump.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Tedros Ghebreyesus.

I ett fyra sidor långt brev skriver presidenten om WHO och Kina. Donald Trump menar att WHO inte satt tillräcklig press på Kina samt informerat omvärlden under olika faser av coronavirusets spridning.

Brevet vänder sig till WHO:s generalsekreterare Doktor Tedros Ghebreyesus, och är publicerat på Twitter.

Donald Trump hävdar bland annat att:

  • WHO ignorerade rapporter om virusspridning i Wuhan i december 2019 eller tidigare, som gick emot Kinas regering. Och att WHO inte kommunicerade ut situationen i Wuhan tidigare än 30 december.

  • WHO har upprepade gånger gjort påståenden om coronaviruset som varit grovt felaktiga eller missledande, bland annat om huruvida coronaviruset kunde smittas mellan människor.

  • Efter ett möte med Xi Jinping i Peking 28 januari prisades Kinas coronahantering av Tedros Ghebreyesus. ”Du nämnde inte att Kina hade tystat eller straffat flera läkare för att tala öppet om viruset och förhindrade kinesiska institutioner för att publicera information om det”, skriver Donald Trump.

  • Donald Trump prisar istället norska Gro Harlem Brundtland, som var WHO-chef under sars-utbrottet 2003, för att hon inte drog sig för att gå emot Kina. ”Många liv kunde ha besparats om du hade följt Dr. Brundtlands exempel”, skriver Trump.

  • "Det är uppenbart att de upprepade felstegen av dig och din organisation i att reagera på pandemin har varit extremt kostsamma för världen. Den enda vägen framåt för WHO är om organisationen faktiskt kan bevisa oberoende från Kina", skriver Donald Trump.

Sedan 14 april har Donald Trump fryst bidragen till WHO. Om det inte sker ”betydande förbättringar” inom 30 dagar hotar Trump att göra den temporära frysningen av betalningar till WHO permanent, och överväga att lämna organisationen.

"Jag kan inte tillåta att amerikanska skattepengar fortsätter att finansiera en organisation som i nuvarande tillstånd så uppenbart inte tjänar USA:s intressen", avslutar presidenten.

År 2019 stod USA för 15 procent av WHO:s budget.

Trump: En tablett varje dag

Tidigare under gårdagen sa Donald Trump att han tar ett omstritt malarialäkemedel med hydroxiklorokin, i förebyggande syfte mot coronaviruset.

– Jag har tagit det under den senaste en och en halv veckan. En tablett varje dag, säger Trump till reportrar på en pressträff.

Läkarvetenskapen är ännu kluven till nyttan med malariamedicinen. I april varnade det amerikanska läkemedelsverket FDA för att man inte bör ta medicinen om man inte redan vårdas på sjukhus eller ingår i en studie. Hydroxiklorokin riskerar nämligen att orsaka livsfarliga hjärtproblem, enligt FDA.

PODD Corona - så fattar man beslut under stor osäkerhet

Under coronapandemin är det mycket som har varit osäkert - vi vet varken hur dödligt viruset är eller hur vi bäst stoppar smittspridningen. Trots att vi saknar grundläggande fakta så behöver våra myndigheter och politiker välja väg och bestämma hur vi ska hantera viruset. I det här avsnittet pratar vi om hur man kan resonera när man ska fatta beslut, trots stor osäkerhet. Gäst i avsnittet är Karim Jebari, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE