13-åringar nekades frukost – före styrketräningen

”Man ska absolut inte rekommendera att träna fastande”

avKristoffer Bergström

På gymnastiklandslagets samling förelästes det om ätstörningar och energibrist.

Ändå fick 13-åringar gå upp tidigt på morgonen och träna styrka – utan att först äta frukost.

– Man ska absolut inte rekommendera att träna fastande, speciellt inte till unga som växer och speciellt inte inför fyspass, säger föreläsaren Anna Melin.

Svensk gymnastik har haft problem med ätstörningar. Sedan 2017 jobbar de aktivt för att motverka problemen och stötta de drabbade.

I förbundets broschyr, under rubriken ”Förbundets & landslagets ansvar”, står att landslaget ska ”ha en tydlig policy som betonar betydelsen av ett hälsosamma kostvanor, det vill säga äta tillräckligt och allsidigt”.

Tidig träning utan frukost

I januari 2019 var fyra landslag (manlig och kvinnlig artistisk gymnastik, rytmisk gymnastik samt trampolin) samlade på Bosön utanför Stockholm för att under fyra dagar träna, umgås och bo tillsammans. Det hölls föreläsningar om ”energibrist inom idrott” samt ”ätstörningar, psykisk ohälsa och träningsmiljö”, där de närvarande undervisades i vikten av att äta ordentligt före och efter träning för att tillgodoräkna sig ansträngningen.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Den sista morgonen var det tidig väckning för kvinnlig AG. Runt klockan sju skulle tjejerna ha ett styrkepass, utan att först få frukost.

Sportbladet har pratat med flera personer med insyn i det som hände. De berättar samstämmigt om irritation och förvirring bland vissa av de aktiva, som var i åldrarna 13 till 18 år. Var det inte den här sortens upplägg som de avråddes ifrån?

”Det är ogenomtänkt”

Passet varade i 45 minuter plus stretchning, sedan serverades frukosten. I enstaka fall är ett sådant upplägg inte hälsovådligt, säger Anna Melin som är lektor i Idrottsnutrition på Linnéuniversitetet och föreläste på Bosön den helgen. Men blir det ett mönster är det problematiskt.

1 av 2 | Foto: Bildbyrån
Här på Bosön hölls träningslägret. Bilden är från ett annat tillfälle.

Melin ifrågasätter de dubbla signalerna som landslaget sände till sina aktiva.

– Ur min synvinkel är det ogenomtänkt, fast ingen skada är skedd. För även om det inte går ut över hälsan eller är skadligt om det sker en gång, så blir signalvärdet fel. Särskilt som att ett tema för samlingen var att äta tillräckligt för att få ut maximalt av sin träning.

Melin fortsätter:

– Jag kan ifrågasätta det pedagogiska i det, även om det vore något helt annat om man konsekvent planerade träningsläger så. Man ska absolut inte rekommendera att träna fastande, speciellt inte till unga som växer och speciellt inte inför fyspass.

Gymnastikförbundets t f generalsekreterare Pia Josephson säger att hon litar på sin landslagsledning och ser morgonpasset som ett undantag.

Läs också Sportbladets granskning från 2018 av sexbrottsanklagade svenske gymnastiktränaren

ARTIKELN HANDLAR OM