Kodjo: Musikhjälpen blev som en drog

Akolor lämnade i tårar efter sex år: ”Det ska inte handla om en person”

avAndreas Hansson

1 av 5 | Foto: SVT

Det blev ett avsked i tårar.

Nu tvingar Kodjo Akolor sig själv att hoppa av Musikhjälpen – för insamlingens skull.

– Jag insåg att jag var beroende av det här programmet, säger han.

Musikhjälpen har gjort Kodjo Akolor, 35, till en av landets mest älskade profiler.

Ironiskt nog är det folkets kärlek som får honom att lämna programmet efter sex år som programledare.

– Det känns jättepretentiöst att säga det, men jag har inte gillat trenden att folk kommit fram och sagt ”det är du som är Musikhjälpen”. Idén bakom programmet är att alla är med och gör det tillsammans, säger han.

Väckarklockan kom när han upptäckte att den älskade institutionen, med ständiga insamlingsrekord år efter år, blivit som en drog för honom.

– Jag insåg att jag var beroende av programmet och såg hur jag skulle göra det tills jag är 45 och bara köra på. Och hur de försöker göra sig av med mig och jag bara: ”nej, absolut inte!”. Det är viktigt för mig att Musikhjälpen är den folkrörelse den förtjänar, utan att det handlar mer om en person.

”Ge någon annan en chans”

När han tog sitt farväl av publiken efter uttåget ur buren brast han i storgråt och tröstades av programledarkollegorna Josefine ”Little Jinder” Jinder, 28, och Pelle Almqvist, 38:

– Jag skulle gärna gjort Musikhjälpen forever. Jag har en otrolig separationsångest men det är absolut inte en individ som är Musikhjälpen. Det gör det viktigt att våga släppa taget och ge någon annan en chans att få uppleva detta, säger han.

Kan du tänka dig att komma tillbaka?

– Ja, absolut kommer tillbaka och hälsar på, men att programleda är det dags för någon annan att göra. Jag vill inte vara en sån som lämnar och sedan gör jobbet året därpå igen. Det är en oerhörd förtroendefråga.

Längre fram?

– Hur långt fram ska det vara? Jag är 35, det är inte lätt att göra det här hörru: ”50 bast och ”tja tja, nu kör vi”, bakom mixerbordet.

”Är så fruktansvärt tom nu”

Nu väntar två dagars ledighet, sedan drar jobbet med ”Morgonpasset” i P3 igång igen.

– Jag är så fruktansvärt tom nu, men annars är det bra. Jag har tokfokuserat på en uppgift i en vecka och nu är den klar för sista gången någonsin.

Årets insamling samlade in rekordsumman 49 003 745 kronor till Radiohjälpen.

Under veckan med sin reklamfilmsauktion som genererade 3,4 miljoner kronor och Hofors invånare skrivit historia genom att samla in över 1,2 miljoner kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM