Doreen Månsson: Vi behöver Hans nu mer än någonsin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NYHETER

Programledaren och debattören Doreen Månsson tävlade tillsammans med Hans Rosling i ”På spåret”.

Hon är i chock efter beskedet om hans bortgång.

– Han var inte bara en viktig person för Sverige, utan för hela världen, säger Doreen Månsson.

Doreen Månsson tävlade med Hans Rosling i SVT-programmet ”På spåret” under hösten 2009.

När Aftonbladet når henne har hon precis nåtts av nyheten om hans bortgång.

– Jag fick reda på för en minut sen att han gått bort. Jag finner inga ord. Han var en otrolig opinionsbildare och folkbildare som behövs nu mer än någonsin, säger Doreen Månsson med darrande röst.

Hon berättar att han Hans Rosling var en person som fick allting att verka lätt. Han lyckades hitta perspektiv på saker, som andra tyckte var för komplicerade.

Föreslog matchande joggingdräkter

Och trots sin chock och förtvivlan över Hans Roslings bortgång är det med värme i rösten som hon minns sina möten med honom.

– När vi var med i ”På spåret”, upptäckte vi att vi båda varit i många olika länder i Afrika. Vi blev så besvikna när vi inte fick någon Afrika-fråga, då vi tänkte att vi skulle sopa banan med de andra. Hans föreslog att vi skulle ha på oss matchande joggingdräkter i tävlingen, för att vi skulle se ut som ett landslag, berättar Doreen och skrattar.

Berättade för barn om flyktingkrisen

Hon minns också att hon kom att tänka på Hans när hon skulle gör ett morgonprogram för barn. Hon ringde honom och bad honom att komma och berätta för barnen om flyktingkrisen.

– Och han gjorde det, trots att han var världens mest upptagna människa. Han kom och berättade med samma värme och engagemang för barnen, att det inte alls var konstigt att det kommer hit en massa människor som flyr undan krig. Han var fantastisk.

Men framför allt minns hon Hans Rosling som en person med ett otroligt engagemang för viktiga frågor.

– Han hade en förmåga att ta död på fördomar och rasism med hjälp av statistik. Det är verkligen inte bara jag som kommer att sakna Hans. Vi behöver personer som han i den här världen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN