MP: Annie Lööf bör få sondera – inte Löfven

Val 2018: Vill att talmannen ger C-ledaren uppdraget

avJonathan Jeppsson, Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Miljöpartiet vill att talmannen låter Annie Lööf få sonderingsuppdraget.

De gröna diskuterar gärna sakpolitik med C-ledaren – och Annie Lööf är redo att sondera.

– Jag är beredd att ta ansvar för att dyrka upp lås och hitta vägar framåt, säger hon.

Ulf Kristerssons M+KD-regering väntas i dag röstas ner av riksdagens kammare. Bakom kulisserna planerar nu allianskollegan Annie Lööf (C) för nästa steg.

Centerledaren vill ha uppdraget som nästa sonderingsperson. Detta trots att Ulf Kristersson är tydlig med att han inte vill att hon sonderar möjligheterna för en Allians+MP-regering, den konstellation som är Annie Lööfs huvudalternativ.

”Moderaterna kommer inte bli del av sonderingar, med syftet att bilda en koalitionsregering mellan Alliansen och MP som samarbetar med S.” skrev Ulf Kristersson på Facebook.

Annie Lööf anser fortfarande att Ulf Kristersson inte gått till botten med MP-spåret - och MP vill gärna att C-ledaren får sonderingsuppdraget. Enligt samstämmiga källor ser man hellre att Annie Lööf får uppdraget än att det går tillbaka till Stefan Löfven.

– Det verkar dödfött att nominera Löfven i detta läge, bättre att Lööf får testa sin grej, säger en regeringskälla

1 av 3 | Foto: LOTTE FERNVALL
Annie Lööf

Hon får hålla i taktpinnen

MP är öppna för att sitta ner och diskutera sakpolitik, till exempel klimatpolitik, med Annie Lööf.

– För Miljöpartiet är det inte så intressant med Alliansen+MP, men däremot skulle vi gärna se att Lööf fick sondera och att det blev samtal där hon får hålla i taktpinnen. För vem vet vad som kan komma ut av något sånt? Även om hon har Kristersson som förstahandsalternativ, så inom den ramen där hon leder samtalen kanske man skulle kunna diskutera andrahandsalternativ där C, L, S och MP ingår.

En sådan konstellation är däremot inget förstahandsalternativ för Annie Lööf. På frågan om det är aktuellt att bilda en C, L, S, MP-regering svarar hon:

– Jag har mitt huvudalternativ, det är en alliansregering som söker stöd över blockgränsen.

Prata sakpolitik

Ulf Kristersson vill inte att du sonderar MP-spåret för Alliansen räkning?

– Jag är beredd att ta på mig ansvaret att titta på det politiska innehållet i Alliansens fyra partier och över blockgränsen, med exempelvis MP. Vi har inte uttömt de möjligheterna ännu.

– Alla behöver inte sitta i samma regering, det handlar snarare om att man ska tolerera varandra. Vi har inte ens påbörjat de sakpolitiska samtalen, vi har inte ens börjat prata om hur vi ska förbättra integrationen och hur vi ska minska koldioxidutsläppen.

Tänker du att Ulf Kristersson ska ändra sig?

– Jag vill hitta en lösning och det är talmannen som äger den processen. Jag är beredd att ta ansvar för att dyrka upp lås och hitta vägar framåt. Lägger partier in sitt veto mot det, då är det ju så. Men jag är beredd att ta ansvar i den här mycket komplicerade situationen vi befinner oss i.

Även Liberalerna är positiva till att Annie Lööf får sonderingsuppdraget. Socialdemokraterna har inte stängt dörren till den möjligheten.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM