Fiskfjäll i läsk – hår i fikabröd

NYHETER

Din mat kan innehålla skalbaggar, fjädrar och hår

Hår, skalbaggar och fiskrester kan finnas i din vardagsmat.

Utan att att du har en aning om det.

– Det är upp till konsumenten själv att ta reda på innehållet, säger Evelyn Jansson Elfberg, avdelningsdirektör på regelavdelningen på Livsmedelsverket.

Foto: Sara Ringström

Tillsatserna finns i flera vanliga drycker och basvaror som säljs i Sverige. Utan förvarning till veganer, vegetarianer och andra som av olika anledningar är restriktiva med vad de äter.

Används bara rätt mängd så tillåts producenterna att använda sig av ovanstående tillsatser om de följer lagens renhetskriterier.

– Det finns ingen lag som säger att producenten måste ange var tillsatsen kommer i från. Det är upp till konsumenten själv att ta reda på innehållet, säger Evelyn Jansson Elfberg, avdelningsdirektör på regelavdelningen på Livsmedelsverket.

Mat och dryck får dock inte innehålla tungmetaller eller sådant som är farligt. Det är en EU-regel.

Kodat språk på varorna

Däremot är det helt okej att baka in hår, nermalda skalbaggar, kycklingfjädrar, och fiskrester om det anges på produktförpackningen. Men då gäller det också att konsumenten har koll på vad till exempel E920 innehåller.

Aminosyran E920 tillverkas av bland annat människo- och djurhår, och kan förekomma i fikabröd. E920 används i mjöl för att få bättre bakegenskaper.

Produkter som tillverkas i Europa får dock inte framställas av människohår, men det finns ingen garanti på att det inte förekommer i din bulle.

– Det är olagligt. Den som bakar kakan måste veta vad den har för tillsatser, säger Evelyn Jansson Elfberg.

Fiskfjäll på flaska

Läskedrycken Fanta innehåller gelatin baserat på fiskfjäll.

– Det är bara en liten del som är baserat på fiskfjäll. Kanske några milligram per liter, säger Peter Bodor, informationsansvarig på Coca Cola, som även tillverkar Fanta.

Varför står det inte på flaskan?

– Det är en så liten etikett. Där skriver vi ut allt vi ska skriva. Skulle man skriva ut allt vad produkten innehåller så skulle det bli en hel A4.

Animaliskt gelatin används även i flera ölsorter. Och Campari är inte att rekommendera om man inte gillar krossade skalbaggar.

Här finns hela listan

Annsofie Andersson