Lennart, 68, fotar maten på äldreboendet varje dag

avBabs Drougge

Att fota sin mat och lägga ut i sociala medier hör knappast till ovanligheterna. Bilderna som Lennart Ericson, 68, publicerar är emellertid inte avsedda att sukta eller imponera – tvärtom.

– Det är fruktansvärt dåligt, säger Lennart Ericson.

Lennart Ericson bor på ett äldreboende på Hisingen i Göteborg och fotar varje dag sina måltider och publicerar på Twitter och Facebook.

Till varje bild hör en recension – som sällan är positiv. Maten är ”vedervärdig”, för att citera Lennarts egna ord.

I veckan vände han sig direkt till lokala politiker på såväl stadsdels- som kommunnivå i samband med en bild som föreställer den klassiska rätten korv i ugn.

– Det var ju fruktansvärt. Det var några korvskivor, och så hade man blandat ihop allt möjligt i en salig röra. Det gick inte att äta det här. Den där röran åt jag en annan gång och då bajade jag ner mig, så den äter jag inte längre. När de blandar ihop sån röra. Jag vågar inte chansa, säger Lennart Ericson till Aftonbladet.

Lennarts dokumentation har pågått i flera år och erbjuder en unik inblick inifrån flera vårdinrättningar. Oavsett var han har vistats har maten enligt honom varit under all kritik.

– Det verkar som man sparar in pengar på gamla och sjuka hela tiden, säger han.

1 av 2

Fett och mjöl

För Lennart handlar det inte bara om hur maten smakar och ser ut. Han upplever inte heller att den är tillräckligt näringsrik. Lennart lider dessutom av diabetes och kan ibland inte äta maten som innehåller för mycket socker.

– Jag anser inte att den är näringsriktig, utan det är bara en massa fett och mjöl i tjocka såser, säger han.

Boendet saknar tillagningskök och får inte hantera rått kött, vilket innebär att personalen utgår från hel- och halvfabrikat när de lagar kvällsmat till de boende. Lunchen köps in från ett produktionskök en bit bort.

”Ser inte gott ut”

Stadsdelsnämndens ordförande, Jahja Zeqiraj, (S) svarar Lennart på Twitter:

Det ser inte gott ut alls. Våra äldre skall ha mat som är god.”

Till tidningen GT säger han också att han tar till sig av kritiken och att frågan hamnar högt på agendan för stadsdelen.

Åsa Claesson, enhetschef för produktionsköken i stadsdelen känner dock inte igen sig i kritiken och säger till tidningen att de ofta får beröm för maten.

1 av 5 | Foto: Privat

Lennart Ericson menar dock att de som kan tala för sig ofta framför klagomål, men att många av hans grannar är dementa och helt enkel inte äter av maten.

– Jag har en granne, en äldre dam på 77 år som skriver långa handskrivna A4-ark med klagomål till Lundby stadsdelsnämnd, men det verkar inte vara någon som bryr sig om det, säger Lennart.

Sallad bara på helgen

Värst är enligt honom ändå middagarna, som boendet ansvarar för.

– Den kritik vi får tar vi till oss och vi ser vad vi kan göra för att tillgodose behoven. Det är viktigt att vi lyssnar och hör vad det är för typ av mat boende vill ha, säger Victor Ankarhem, enhetschef vid Fyrväpplingsgatans äldreboende till GT.

Enligt honom ska sallad serveras varje dag, men så sker inte, menar Lennart Ericson.

– Nej det stämmer inte. Vi får sallad bara på lördagar och söndagar. I söndags fick vi ingen sallad och i går hade personalen inte gjort någon sallad heller, säger han till Aftonbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hisingen

Livsmedel

Kost

Twitter