Mejla

Pernilla Ericson

Så modig ska du inte behöva vara

QX-galans vinnare visar vad som står på spel

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Caroline Farberger på QX-galan.
Foto: Karin Törnblom/TT
Caroline Farberger på QX-galan.

LEDARE

Mod kan komma i olika former. Det kan komma i overklig, storfilmsvärdig form som hos svenske Patrik Hermansson. Att som homosexuell man, därtill feminist och antifascist, infiltrera våldsamma nazister och extrema rasister i USA och England kräver enorm styrka. Försedd med dold kamera umgicks han med ledare för vit makt-rörelsen, medverkade i demonstrationer, mötte ledande förintelseförnekare och bevittnade hur en högerextremist körde ihjäl en antirasistisk demonstrant i Charlottesville.

Hans rapport, och dokumentären “Spion i extremhögern”, gav en sällsynt inblick i den nynazistiska rörelsen, och har uppmärksammats över hela världen. Det är en insats som krävt sitt pris. Patrik Hermansson lever i dag med skyddad identitet.

”Var tvungen – oavsett konsekvenserna”

Stort mod kan också vara att våga vara sig själv. Svenska näringslivstoppen Caroline Farberger hette tidigare Carl. I höstas genomgick hon en könskorrigering och berättade öppet om sin resa. Caroline Farberger, vd för Ica Försäkring, var den första toppchef inom svenskt näringsliv som tagit det klivet inför allmänhetens ögon. "Jag kände att jag var tvungen att leva mitt liv som den jag är, oavsett vad konsekvenserna skulle bli på olika delar av mitt liv", sa hon till DI Weekend.
Både Patrik Hermansson och Caroline Farberger fick pris under gårdagens QX Gaygala, och hyllades med stående ovationer. Deras mod är extra viktigt just nu.
Över världen sveper en högerpopulistisk våg som på många sätt gör det farligare och svårare för hbtq-gruppen. I USA utestängs nu transpersoner från att tjänstgöra i militären. President Donald Trump har utmålat öppna transpersoner i militären som en risk.

Öppet emot regnbågsfamiljer

Brasilien är ett av världens farligaste länder för hbtq-personer, och rädslan har ökat med tillträdet av högerextreme presidenten Jair Bolsonaro. “Ingen far skulle vara stolt över att ha en son som är homosexuell”, har han sagt.

I Sverige räcker det att se de årliga Prideparaderna för att få bevis på att det påståendet är lögn.

Men inte heller i Sverige är rörelsen mot öppenhet självklar. Sverige utvisar öppet homosexuella till länder där det är livsfarligt att älska en människa av samma kön. I det senaste valet nådde Sverigedemokraterna hela 17 procent. Ett parti med rötterna i vit makt-rörelsen, som öppet är emot regnbågsfamiljer och som inte stöttat en enda hbtq-reform i riksdagen.
Åt vilket håll vill vi gå?
Kampen för människors rättigheter handlar också om att minska behovet av en viss form av mod.

Modet att vara sig själv.


PODD: Från Stonewall Inn till
Stockholm Pride – hela historien

Med anledning av Stockholm Pride 2019 tillägnar Aftonbladet Daily ett helt avsnitt åt Pride-rörelsens historia.
   Det är i år 50 år sedan polisen stormade en HBTQ-bar i New York. Efter otaliga razzior hade gästerna fått nog: kravaller, som varade i dagar, bröt ut och Stonewallupproret var igång – startskottet för Pride-rörelsen.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Av: Pernilla Ericson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.