ÅSIKT

Moderaterna vill straffa grannarna till arbetslösa

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Om moderatledaren Ulf Kristersson får bestämma ska kommunerna få 20 miljarder kronor i stöd från staten för att till exempel klara skolor, förskolor och äldreomsorgen. Det är ett av moderatledarens löften i valrörelsen.

Händelsevis är 20 miljarder exakt lika mycket som regeringen föreslagit.
Precis som Fredrik Reinfeldt för tolv år sedan tänker Ulf Kristersson tydligen matcha regeringens satsningar på den kommunala välfärden krona för krona.

Och precis som för tolv år sedan betyder det med att det blir sjuka och arbetslösa som får betala för moderaternas skattesänkningar.

Pengarna behövs

Pengarna till kommunerna kommer under alla omständigheter att behövas. Alla prognoser pekar ut en allt sämre kommunal ekonomi som de närmaste årens stora välfärdshot.

Ulf Kristersson har dock inte tänkt sig att dela ut pengarna utan villkor. Hälften, 10 miljarder, ska användas som ett generellt stöd. Resten, alltså lika mycket, ska på sätt och vis fördelas efter behov.

I Moderaternas värld betyder det att de kommuner som har störst problem, flest arbetslösa och den största delen invånare utan utbildning eller språkkunskaper ska straffas. De ska helt enkelt få lägre statligt stöd.

Rika kommuner gynnas

En kommun i Bergslagen eller Småland där en stor arbetsplats försvinner eller som tagit ett stort ansvar för flyktingmottagandet får mindre pengar. En kommun norr om Stockholm där bostadspolitiken gjort det omöjligt för någon utan förmögenhet att flytta in lär däremot klara kraven galant.

Behöver det sägas att den rika kommunen norr om Stockholm nästan säkert styrs av Kristerssons partikamrater.

Den moderata tankegången är lite svår att följa, men tycks gå ut på att få kommunalpolitikerna att skärpa sig. Med ekonomiska morötter ska kommunerna sätta fart på sina medborgare och få dem att leta upp ett jobb.

Välfärden drabbas

Vad som händer med skolorna eller äldreomsorgen i kommuner där det inte fungerar kan vi bara ana. Det tycks i alla fall inte vara något som besvärar Ulf Kristersson.

Med Moderaternas förslag om villkorade statsbidrag till kommunerna och omvänd fördelningspolitik är Kristersson och hans finansministerkandidat Elisabeth Svantesson på väg att föra politiken till en ny nivå. Det är inte nog att villkoren för sjuka och arbetslösa ska försämras. Nu ska också den som bor granne med någon som hamnat utanför arbetsmarknaden straffas.

Frågan är vart tanken på likvärdighet, för barn, ungdomar och äldre, egentligen tog vägen?

avIngvar Persson