Stort bortafölje för Djurgården i Ukraina

avDaniel Sörensen

Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

Ett sent kvitteringsmål signerat Aliou Badji räddade 1–1 för Djurgården i det första kvalmötet mot FC Mariupol.

När stockholmarna kommer på besök till de ukrainska motståndarnas reservarena i Odessa gör de det med över tusen supportrar i ryggen.

– Det är grymt att så många har tagit sig hit. Det kommer att kännas som att vi spelar på hemmaplan, säger Jonathan Augustinsson.

Efter flera timmar i luften, och en mellanlandning i Istanbul, kunde Djurgården till slut landa i ukrainska Odessa under tisdagen.

Dagen efter körde laget sitt första träningspass på gräset på Chernomorets Stadium, motståndarna Mariupols reservarena. Eftersom flygplatsen hemma i Mariupol har varit stängd i den krigshärjade regionen sedan 2014 spelar laget i Odessa – nästan 60 mil från den egna staden.

– Det handlade mest om att känna på mattan och komma i gång lite efter den långa resan. Väcka kroppen inför matchen, säger Djurgårdens vänsterback Jonathan Augustinsson.

Tillbaka efter smällen

22-åringen missade lagets senaste allsvenska match, mot Sundsvall, då han fick en smäll på foten i den första kvalmatchen mot Mariupol. Men efter gårdagens träning känner han sig redo för spel igen.

Det innebär samtidigt att Djurgården har en fulltalig trupp att leka med – förutom nyförvärvet Nicklas Bärkroth som inte är tillgänglig för Europaspel.

– Jag är absolut redo att spela och jag hoppas att jag blir uttagen. Men det är hård konkurrens i truppen nu, speciellt på de defensiva platserna. Özcan (Melkemichel, tränare) kommer att ha huvudvärk när han tar ut truppen. Men det är ett lyxproblem, säger Augustinsson som spelat i 19 av 23 matcher för laget under säsongen.

”Resultatet en besvikelse”

I den första matchen lagen emellan lyckades stockholmarna bara att få med sig ett kryss (1–1, efter sen kvittering av Aliou Badji), det innebär att de måste göra mål i returen för att ha chans på avancemang till den tredje kvalrundan.

– Det var min känsla att vi var det bättre laget, därför var resultatet en liten besvikelse. Vi hade mycket boll och de skapade egentligen inte så mycket framåt. Allt ligger i våra händer, vi måste göra jobbet, säger Jonathan Augustinsson.

Vad blir nycklarna i returmötet mot Mariupol?

– Vi måste våga spela vårt spel, ta kommandot direkt och komma med energi. Då är vi som bäst. Sen får vi inte bli stressade om det står 0–0 sent i matchen.

Över tusen svenskar på plats

Över tusen Djurgårdssupportrar har trots krånglet att ta sig till Ukraina lyckats sluta upp bakom sitt lag.

– Det är grymt att så många har tagit sig hit, det är jäkligt kul. Vi åkte hit med flera fans som sjöng på planet, så det kommer att kännas som att vi spelar på hemmaplan, säger Augustinsson.

Då Mariupol spelar på ”bortaplan” kan det bli en jämn läktarkamp alltså?

– Det är vad jag hört i alla fall.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM