Ny triumf för Button

avJohanna Mörtberg

En skön dubbelseger för McLarenstallet i blött race

1 av 2 | Foto: Mark Thompson, Getty Images
Jenson Button kunde utnyttja ett misstag av Nico Rosberg och ta täten.

Red Bull-förarna Sebastian Vettel och Mark Webber var främst i kvalet och därmed har stallet tagit pole position i alla årets race.

Loppet i Shanghai bjöd på växlande väder och gjorde det svårt för stallen att välja vilka däck man skulle börja på. Efter Att Alonso tjuvstartat blev det dubbelseger för McLaren sedan Jenson Button utnyttjat ett misstag av Nico Rosberg.

Strax innan starten föll ett lätt duggregn över banan i Shanghai. Temperaturen låg på 20 grader i luften och 23 på banan.

Michael Schumacher hade bara en kommentar inför loppet när han skulle kommentera sin insats i kvalet där han slutade tia.

– Det var skit, vi kämpade utan att hitta rätt, förklarade Mercedesföraren för Viasat Motor och förklarade att han gärna skulle se att det blev ett blött lopp.

Regn till starten

Karun Chandhok fick starta från depån eftersom HRT-stallet jobbat med hans bil efter kvalet. Även Lucas Di Grassi startade från depån.

Precis innan starten ändrades väderleken, blåst och regn gav teamen möjlighet att justera däckvalet. Men topp 10-förarna valde trots allt att starta med slicks. Timo Glock valde intermediate-däck redan från start, en vågad chansning och eftersom Virgin hade folk kvar på banan för länge tvingades även Glock starta från depån.

Tjuvstart på Alonso

Alonso tog starten och Vettel var ett tag ner på tredje plats efter en dålig inledning. Liuzzi, Kobayashi och Buemi var inblandade i en startkrasch sedan Liuzzi tappat kontrollen av sin bil och tappade bakänden och körde in i Buemi och Kobayashi. Reprisbilderna visade att Alonso var lite väl snabb i starten och att funktionärerna undersöker om han tjuvstartat.

Barrichello och Alguersuari gick snabbt i depå och bytte till intermediatedäck, liksom Hamilton och även Vettel, Massa och Schumacher. Det blev omstart på loppet och Nico Rosberg tog täten före Jenson Button och Robert Kubica. Schumacher gick sedan snabbt i depå igen och bytte till slicks medan Alonso fick ett drive through-straff för sin tjuvstart.

Hamilton och Vettel i tät fajt

De närmaste varven följde sedan ett intensivt däckbytande där det byttes friskt mellan intermediate och slicks. Hamilton och Vettel hamnade i en grinig duell i utgången från depån där Hamilton gjorde allt han kunde för att stänga vägen för Red Bull-föraren. Depåstoppen gjorde också att toppförarna åkte upp och ner i resultatlistan. Felipe Massa som höll fast vid slicks hade en mardrömsrunda på det tionde varvet då han sladdade av banan två gånger.

Heikki Kovalainen låg under ett tag uppe på sjundeplats, Lotus främsta placering i år, men han blev snart distanserad när bilen tappade grepp.

På det femtonde varvet började Lewis Hamilton klättra rejält, han körde mycket snabbt och plockade placering efter placering och tog tre sekunder på Michael Schumacher. Britten lår i hasorna på Mercedesföraren och Schumacher använde all sin rutin för att hålla McLaren-bilen bakom sig.

I täten tappade Rosberg ledningen sedan regnet börjat falla igen och tysken tappade bilen i kurva elva och sladdade av banan. Då kunde Jenson Button gå upp i ledningen. Till skillnad mot tidigare race där stallen oftast gjort ett depåstopp hade många förare varit inne för tre depåstopp när man kört knappt halva loppet.

Rörig omstart

Efter en ny omstart blev det kaotiskt. Vettel sökte läge, vilket fick Hamilton att försöka hålla sig ur vägen, men i stället resulterade i att han tryckte Webber av banan. Karun Chandhok som hamnade mitt i smeten proppade också igen fältet. Schumacher kämpade tappert men bilen räckte inte till och Mercedesföraren fick se sig passerad, efter att ha legat femma rasade Schumacher till niondeplats.

Vitalij Petrov som länge låg på en fantastisk femteplats tappade position efter att ha sladdat på den våta banan. Hamilton körde mycket aggressivt och lyckades ta sig upp som trea, han var också uppe och stötte på Rosberg, men Mercedesföraren kunde hålla undan. Hamilton tvingades backa av när han kört slut på däcken, men ett bra däckbyte förde upp Hamilton på andraplats.

Fernando Alonso lyckades också studsa tillbaka trots sitt straff och fem depåbesök, han gick upp till fjärdeplats. Med knappt fyra varv kvar bromsade Button på sig och tappade nästan hälften av sin ledning.

Jenson Button segrade före stallkamraten Lewis Hamilton och Nico Rosberg som blev trea.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1