Hotet mot Jannes trupp – tar han räddningsplankan?

avPetra Thorén

SPORTBLADET

Överprestationer tog Sverige till VM, väl i mästerskapet finns ett större hot än laget stött på tidigare: tre matcher på tio dagar.

Det finns nyckelspelare som inte ens spelat tre hela ligamatcher sedan årsskiftet.

Frågan är om ett avslöjande konditionstest, råd från SOK och personligt bästa i återhämtning räcker till när kroppar och knoppar brister.

Eller tar Janne Andersson räddningsplankan?

I dag presenterar Janne Andersson sin VM-trupp. De som känner förbundskaptenen väl förväntar sig en trupp utan överraskningar, jo möjligen en om inte Ken Sema (Marcus Rodhén med lite speltid?) tar en mittfältsplats.

Men i stort kommer truppen att bestå av de som gjorde VM-äventyret möjligt och som fortfarande är i fysiskt slag för att leva det.

Janne Andersson kommer att ta sina spelare i sin fasta rejäla hand och leda dem rakt in i lejongropen (Zlatan kanske dyker upp där med ett betalkort i handen, vem vet).

Vägen dit kommer att kantas av minutiösa förberedelser.

Det handlar om hårt jobb, ytterligare hårt jobb och på toppen av det lite mer hårt jobb.

Foto: Bildbyrån

Landslaget har gjort sin tentamen och nu är det examen.

Men det är inte bara pollen och jordgubbar som kan skapa starka fysiska reaktioner. Hur svarar anfallaren Ola Toivonen egentligen på två täta matcher när han inte startat en enda ligamatch i Toulouse efter nyår? Mittfältaren Albin Ekdal är tillbaka, men hanterar kroppen den fysiska belastningen. Går han sönder igen?

Går han sönder igen?

Målvakten Robin Olsen har inte spelat sedan i februari och även om han skött sin rehabilitering vet vi inte om rotatorkuffen är tillräckligt reaktionssnabb när Kimmich kommer ångandes.

Högerbackarna Mikael Lustig och Emil Krafth må hålla hög internationell nivå när de är optimerade, men har tillsammans tio ligastarter i vinter.

Och nog hade bestraffade stjärnan och nyckelspelaren Emil Forsbergs matchform mått bra av de sista ligamatcherna.

Det finns extra känsliga områden: målvaktsbiten är just en sådan. Endast Karl-Johan Johnsson, tredjekeeper, spelar regelbundet.

Och nog kan Janne Andersson chansa med en säkerhetsrisk som högerback, men två? Att mittbacken Victor Nilsson Lindelöf inte spelat vecka ut och vecka in i Manchester United känns inte oroande då han klarat det bra i landslaget tidigare samtidigt som Pontus Jansson kan ta på sig VM-hatten alla dagar i veckan.

En annan skör tråd är anfallet. Vi vet att firma Toivonen /Berg är optimal och Jannes val. Men det finns en tvekan till matchningen. Ola Toivonen har, som Jimmy Durmaz, tränat extra hela våren i Toulouse. Men det är sak att ta löpningar utanför Toulouses klubbhus med lagkamraterna hängandes ur fönstren mot att spela i ett stekhett Novgorod med anspänning och fysisk tömning.

SOK ska rycka ut

Landslagets ledning är väl medveten om problematiken, det var spelarnas uppoffrande spel som tog Sverige till VM, och har sedan en sen natt i Milano satt in åtgärder som verkat i förebyggande syfte.

Fysiologen Paul Balsom står i kontakt med spelarna. I flera fall får han stjärnornas pulskurvor från vardagarna ute i den numera världsomspännande ligafotbollen i sin dator.

Landslagets samling i maj kommer dessutom att inledas med ett konditionstest.

Där och då får ledningen en indikation och i vissa fall svart på vitt om man behöver skruva upp eller i vissa fall ner intensiteten.

Den femte juni räknar landslagets tränarteam med att alla spelare hamnat i en fysisk balans för att kunna genomföra kollektiva träningar.

I Ryssland kommer kompressionsbyxor, kostråd från Sveriges olympiska kommitté och en rad åtgärder att optimera återhämtningen. Under EM 2008 såg Paul Balsom redan i slutminuterna mot Spanien att krafterna skulle tryta i sista matchen mot Ryssland ett par dagar senare.

Landslagets ledarteam lever numera också med vetskapen av sambandet mellan den fysiska och mentala återhämtningen. Mår spelarna bra som grupp kommer det att gynna den fysiska återhämtning och det är ju inga problem för Janne Anderssons grupp där tydliga ramar, krav, respekt och mycket kärlek - precis som i vilken familj som helst – skapar ett prestationsklimat.

Spelarna kommer verkligen att vilja vinna.

Men kommer de att orka?

Kanske om Janne Andersson balanserar på den räddningsplanka som faktiskt finns.

Ett positivt resultat mot Sydkorea och förbundskaptenen kan vila sina slitna nyckelspelare mot favorittippade Tyskland för att få ny energi mot Mexiko.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag, biljetter, datum
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i TV – så sänds matcherna
LÄS MER: VM–studion - se analyser av Bank och Niva om VM
LÄS MER: VM-elvan – ta ut ditt drömlag och vinn priser (start 17 maj)

Sveriges matcher i fotbolls-VM 00:13