Vägrar att svara på frågor

Publicerad:

NYHETER

Han pekas ut som en av de ytterst ansvariga för "rättsskandalen Thomas Quick".

Men professor Sven Å Christianson vägrar svara på frågor.

Aftonbladet portas till och med från hans föreläsning.

Professorn i rättssociologi och minnesforskaren Sven Å Christianson agerade "coach" åt polisen och åklagaren under utredningarna mot Thomas Quick, numera Sture Bergwall. Dessutom var han expertvittne och sakkunnig under rättegångarna.

I flera av fallen vilar de fällande domarna delvis på Christiansons utlåtanden om Quicks trovärdighet.

I domen om mordet på femtonårige Charles Zelmanovits konstaterar rätten att "Christianson betvivlar inte att Bergwalls uppgifter är riktiga."

I fallet med det mördade paret Steghuis från Holland, det så kallade Appojauremordet, sa Christianson i rätten:

– Det har inte kommit fram något som tyder på att Quick falskeligen erkänt.

"Seriemördare ljuger"

I sin bok "I huvudet på en seriemördare" från 2010 skriver Christianson bland annat:

"Seriemördare ljuger ständigt, vilket är en aspekt i deras personlighetsstörning. Thomas Quick är ett exempel på en gärningsman som erkänner och förnekar utifrån de egna behoven, och det är bara en sak som vi med säkerhet vet: att han ljuger."

Detta alltså efter att han själv vittnat om att Quick talade sanning när han erkände flera mord.

För ett par år sedan tog Bergwall tillbaka sina erkännanden. Han har nu frikänts för samtliga de åtta mord han tidigare dömts för, eftersom det saknas bevisning som knyter honom till brotten.

Vägrar att svara

Men Sven Å Christianson vägrar svara på frågor om sin roll under rättegångarna.

Aftonbladet har flera gånger de senaste veckorna sökt honom för en intervju, men inte fått svar. I onsdags höll han ett föredrag på Socionomdagarna på Stockholmsmässan.

Aftonbladet anmälde sig, och fick biljetter till föredraget där Christianson skulle tala om "Traumatiska minnen hos barn och vuxna" - men blev stoppade i dörren.

– Han vägrar hålla föredraget om massmedia är i salen, säger Lena Malm på Informa, som tillsammans med Akademikerförbundet anordnat föreläsningen.

Gick ut bakvägen

När föredraget var slut gick Christianson ut bakvägen.

Ulf Bjereld är professor i statsvetenskap. Han skrev redan i augusti i sin blogg att Christianson i egenskap av anställd vid ett universitet måste svara på frågor:

– Jag har svårt att se hur Christianson konsekvent skall kunna vägra medverka i en debatt som rör en av vår tids största rättspolitiska skandaler och där han själv har varit en aktiv part.

Efter att ha sökt Sven Å Christianson i flera dagar kommer till slut ett mejl:

"Angående den roll jag haft i utredningarna och rättegångarna med Thomas Quick/Sture Bergwall avser jag att klargöra denna i ett kontext med rättslig legitimitet. Det är en viktig och angelägen sak att utredningarna i dessa ärenden klargörs."

Publicerad: