Mobilprat vid ratten kan bli förbjudet

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Riksdagsmän vill ändra lagen

När den kom var den utrustad med egen väska, hade lur och sladd och hette "biltelefon".

Men nu kan det bli förbjudet att prata i mobiltelefon i bilen.

Riksdagens trafikutskott vill att handsfree ska bli ett krav, erfar SVT.

Vid lunchtid i dag ska trafikutskottet diskutera ett eventuellt förbud mot att använda mobiltelefon vid bilkörning.

Kraven på en skärpt lagstiftning har under flera års tid rests från en mängd riksdagsledamöter. Det berättar Monica Öhman, ordförande i riksdagens trafikutskott.

Lag i Norge och Danmark

- Under årens lopp har det kommit väldigt många motioner om det här. Det har bland annat att göra med att flera av grannländerna, till exempel Norge och Danmark, har lagstiftning på det här området, säger hon till aftonbladet.se.

I de länder Monica Öhman nämner finns det redan i dag lagar som förbjuder mobiltelefonanvändning och bilkörning samtidigt. Undantaget är om bilen är utrustad med handsfree.

Kräver lagändring

SVT kunde i går kväll berätta att trafikutskottet kommer att kräva att regeringen utreder en lagändring för att begränsa mobiltelefonanvändandet i bil.

Handsfree i bilen kan alltså bli ett krav även i Sverige, enligt vad SVT erfar.

Stämmer det att ni ställer er bakom en skärpt lagstiftning?

- Jag kommenterar inte det förrän vi har haft vår möte. Vi har inte justerat det här ärendet ännu, och intill dess är det ett internmaterial för utskottet, säger Monica Öhman.

Enligt Roger Johansson, ställföreträdande trafiksäkerhetsdirektör på Vägverket, råder det delade meningar om vad som egentligen utgör faran när en förare pratar i mobiltelefon.

Samtalet riskabelt?

- Vore det det manuella handhavandet som vore orsaken så hade vi ju en lösning med handsfree. Men nu tycks det istället vara så att det riskabla är att du sitter i en djup konversation med någon som inte sitter i bilen, säger Roger Johansson till aftonbladet.se.

- Det är inte säkert att en lagstiftning om handsfree löser det verkliga problemet .

Monica Öhman utesluter inte att enskilda ledamöter i trafikutskottet redan kan ha tagit ställning till förslaget om handsfree.

- Det är klart att vi har diskuterat av och till och även gett riktlinjer för hur det ska skrivas. Men innan dess att det är justerat vet man aldrig om det blir så, säger hon.

Maria Saving

Publicerad: