”Jag har gått igenom en del, helt klart...”

Av: Hans Abrahamsson

Publicerad:

Ständigt omskriven – men sedan flytten från Sverige har det varit tyst om Andreas Jämtin

1 av 6 | Foto: JOHANNES ENGLISH
Andreas Jämtin var ofta omskriven i media under sina säsonger i Sverige – oftast på grund av negativa händelser.

ZAGREB. Under 15 år var han en av SHL:s mest omskrivna spelare.

Men sedan Andreas Jämtin, 32, lämnade Sverige i somras har det varit tyst.

– Jag har definitivt inte saknat uppmärksamheten, det är rätt skönt att vara i ett land där man inte förstår vad som skrivs, säger den förre SHL-profilen som numera spelar KHL-hockey.

Undantaget ett par kortare utflykter till Nordamerika och Finland har Andreas Jämtin spelat i SHL under hela 2000-talet. Men från och med den här säsongen är det KHL och kroatiska Medvescak Zagreb som gäller för stockholmaren.

– Jag ville ha ett miljöombyte och KHL var ligan jag ville prova på. Jag hade spelat så länge i Sverige att jag ville hitta inspiration någon annanstans och det har jag verkligen gjort här, säger han.

”Är absolut en nivå högre”

Vi sitter på en mysig uteservering i centrala Zagreb. Trots att det börjar närma sig slutet av november visar termometern 18 grader. Jämtin trivs med sitt nya hockeyliv, både socialt och på isen.

Och han tvekar inte på att det är skillnad att spela i KHL jämfört med SHL.

– Hockeymässigt är det här absolut en nivå högre. Jag har spelat en del landskamper tidigare och man märker att det är samma tempo i de här matcherna. Man möter tyngre och snabbare spelare. På sätt och vis är varje match som en landskamp. Egentligen inte så konstigt, de flesta som spelar landslagsturneringarna håller ju till i KHL, säger Jämtin.

”Var bra på att stänga ute”

Sedan han lämnade Sverige i somras har han inte gjort några intervjuer. En tydlig kontrast till alla rubriker som kantade hans år i SHL.

Ibland positivt, men minst lika ofta har rubrikerna handlat om heta situationer, slagsmål och ordkrig. Av motståndarna har han röstats fram som både den störste busen och den mest överskattade spelaren. Älskad av de egna supportrarna, inte alls lika populär hos motståndarnas fans.

Andreas Jämtin har kort och gott berört.

Mer än de flesta andra spelare i SHL.

– Jag har gått igenom en del, helt klart. Samtidigt beror det på hur man ser på saker. Jag försöker se allt som händer som en livserfarenhet. När det gäller vissa saker har jag fått en minst lika bra utbildning som man kan få i skolan.

Vilken var den tuffaste perioden?

– Ja, du… Jag har nog varit rätt bra på att stänga ute saker, det har varit mitt sätt att hantera det. Att stänga ner och inte bry mig. Det har varit många tuffa situationer när man känt att ”shit, det här är inte bra”. Men på något sätt har det funnits en inre styrka att skita i vad som skrivs eller står och bara köra på. Även när det hänt konstiga saker har jag fokuserat på det som är viktigt: min karriär, den får jag bara uppleva en gång.

Öppnar för återkomst

Medvescak Zagreb har varit något av säsongens överraskning i KHL. Just nu ligger laget sexa i den västra konferensen och målet är att vara bland de åtta som går till slutspel.

Jämtin har bland annat dubbla SM-guld och ett VM-guld på meritlistan. Men i Medvescak har han fått finna sig i en mer defensiv och tillbakadragen roll. Ofta center i fjärdekedjan. Ofta inne för att döda utvisningar. På 29 matcher har han svarat för sex poäng.

– Klart att man hela tiden vill komma uppåt i hierarkin och det krigar jag för varje dag. Men som laget har gått är det inte mycket att säga om. Förhoppningsvis kan man jobba sig upp, för det här är inget man vill göra permanent. Samtidigt är det bara att acceptera och försöka så bra det bara går.

Får vi se dig i SHL igen?

– Väldigt svårt att svara på. Just nu vill jag fortsätta i den här ligan, men sedan får vi se hur det blir. Senare är det förhoppningsvis något svenskt lag som är sugen att plocka upp en, men man kanske är för gammal…

Någon klubb som lockar lite extra?

– Malmö hade varit kul att spela för.

Vad är det som lockar med Malmö?

– Jag tror de kan ha något bra på gång. De är precis i början av en uppbyggnadsfas som verkar lovande. Om några år tror jag de kan vara riktigt vassa och vara med och tampas om SM-guldet.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN