Alan, 3, förd till sista vilan

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 9

NYHETER

Alan Kurdi, 3, drunknade och bilden på hans kropp har blivit symbolen för alla hundratusentals på flykt från krig.

Båten som kapsejsade skulle ta familjen till grekiska Kos – och nästa destination var Sverige, enligt CNN.

I stället har familjen begravts i Kobane.

Drottning Silvia.
Foto: TT
Drottning Silvia.

Efter att familjen flytt kriget i Syrien försökte de ta sig till grekiska ön Kos när båten med tolv flyktingar kapsejsade.

Skulle till Sverige

Bilden på Alan som spolats upp på land har spridits över världen och väckt ilska, uppgivenhet och medkänsla över hela världen.

Hans faster Tima Kurdi bor i Vancouver, Kanada, och först rapporterades att familjen velat ta sig dit, något som Tima Kurdi sedan uppgett vara felaktigt. Hon hade skickat in en ansökan om uppehållstillstånd rörande en annan bror, Mohammad, enligt Wall Street Journal.

Målet för familjen var i stället Sverige, uppger amerikanska CNN.

Men efter tragedin där pappan Abdullah Kurdi förlorade sina båda söner, Alan och brodern Galip, 5, och sin fru Rehan, kommer han nu i stället att återvända och bosätta sig i Syrien.

Förs till Kobane

– Jag vill inte ha något mer av den här världen. Alla mina drömmar har gått i kras. Nu vill jag begrava mina barn och sitta bredvid dem tills jag dör, säger han enligt CNN.

Resan för att få kropparna tillbaka till Syien påbörjades under fredagsmorgonen och familjen har begravts i den kurdiska staden Kobane, enligt nyhetsbyrån Rudaw.

Pappan Abdullah och hans bror åkte med kropparna, tillsammans med en större konvoj av andra berörda, samt polis och ambulans.

I Kobane samlades hundratals personer för att ge Abdullah Kurdis familj en traditionell begravning.

– Han ville bara åka till Europa för sina barns skull. Nu är de döda och han vill stanna i Kobane nära dem, säger Suleiman Kurdi, farbror till Abdullah enligt AP.

Sveriges drottning Silvia har själv grundat stiftelsen Childhood vars syfte är att förbättra barns villkor över världen.

Hon har nu också kommenterat Alans öde.

– Ja, jag har sett bilderna och med mig säkert många andra. Det är naturligtvis något som kommit väldigt nära. Man har följt situationen och läst i tidningen men plötsligt ser man bilden på den lilla treåringen och det går rakt in i hjärtat, säger hon till Göteborgs-Posten.

■ ■ Aftonbladet har ändrat stavningen på namnet på lilla drunknade syriske pojken. Alan Kurdi är hans rätta kurdiska namn enligt pojkens släkt, Aylan det namn han fick när familjen registrerades i Turkiet.

Publicerad: