Överlägsna hälsodrycken

Publicerad:
Uppdaterad:

Fem anledningar att dricka den

Foto: Thinkstock

Det snackas om vitamindrycker och gröna smoothies. Men den bästa hälsodrycken är också den billigaste – dricksvatten. Här är fem anledningar till att dricka tillräckligt.

1. Din viktigaste föda

Kroppen består av cirka 60-70 procent vatten. Barn innehåller större andel vatten och är därför ännu känsligare för vätskeförlust. Efter luft är vatten alltså kroppens viktigaste föda! Vi behöver cirka 1,5-2 liter per dag (mer i värme) för normal funktion. Vattnet hjälper kroppen att transportera salter, kolhydrater och proteiner till rätt ställe. Däremot behöver du inte sitta och hinka i dig – då tvingas njurarna jobba hårdare och du kissa oftare. Ett bra mått på att du dricker lagom är ljusgult kiss.

2. Slipp huvudvärk!

Det dunkar i tinningarna och spänner i pannan. Huvudvärk kan såklart ha flera orsaker, men redan lätt vätskebrist kan ge rejäl huvudvärk. Så drick två glas vatten innan du tar en huvudvärkstablett – chansen är god att det släpper inom några minuter. Om huvudvärken egentligen är en baksmälla så hjälper vatten också, gärna med yttepyttelite salt i. 

3. Mer kraft i träningen

Vatten hjälper till att reglera temperaturen i kroppen, det vill säga när du tränar och blir varm är svetten nödvändig för att kyla ner dig. Men svetten tömmer dig också på vätska, vilket försämrar prestationsförmågan. Redan vid någon procents vätskebrist minskar kroppens förmåga att transportera syre och fett till förbränning i musklerna. Bäst är att regelbundet fylla på med vätska vid träning!

4. Bli smartare

Känner du dig slö och okoncentrerad? En vanlig orsak till trötthet är vätskebrist. Det kan även påverka din koordinationsförmåga och reaktionstid. Dricker du ett glas eller två, så är chansen god att du piggnar till!

5. Bästa skönhets­behandlingen

Du kan göra aha-peeling, ansiktsbehandling, köpa dyra krämer och lyxiga ampuller för att öka hudens elasticitet – eller så kan du klunka. Vatten är viktigt för att din hud ska återfuktas, cellförnyas och må bra. Ja, hyn får finare lyster. Däremot ska du inte tro att du kan dricka dig fri från torr hy...

Linda Newnham

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MAT & DRYCK