Sverige föll mot offensivt Italien

Av: TT-AFP

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

SPORTBLADET

En tredje seger för damerna i kvalet till basket-EM och vägen till slutspel låg öppet. Men förhoppningarna mot Italien kom av sig redan från start. Och Sverige var aldrig i närheten.
Nu väntar en nyckelmatch mot Kroatien om fyra dagar.

Det skulle bli en match mellan två fixstjärnor från amerikanska WNBA. Svenska Amanda Zahui och italienska Cecilia Zandalasini. Men bataljen kom av sig redan från början.
Ledda av Zandalasini kunde Italien gå ifrån direkt. Bakom Zandalasini kunde Giorgie Sottana sätta rader av trepoängsskott. Hon var hundraprocentig i halvlek och blev matchen bästa poänggörare med 22 poäng.

Skyttet brast

Efter halva matchen ledde Italien med 14 poäng (33-19). Det var det svenska skyttet som brast. Skottprocenten låg under 30 procent. Och gör man bara 19 poäng på en halvlek vinner man inga matcher. Fortsättningen blev en kamp för Sverige att försöka jaga ikapp.
– Vi har gjort mycket misstag. Vi måste få fart på bollen, förklarade Louise Halvarsson i halvlek till SVT.
I andra halvlek försökte svenskorna skruva upp tempot och sätta press på italienskorna högt upp i banan. Poängen började trilla in för Sverige men de klarade ändå inte av att hålla jämna steg. Till slut skrevs Italiens seger till 69-47.
Matchen i matchen vann Zandalasini med 19 poäng mot Zahuis 16.

Publikrekord

Besvikna gick de 2 142 åskådarna hemåt. Glädjande för dagen var publikrekord för svensk landslagsbasket för damer.
Förlust innebär att Sverige får en längre väg till EM-slutspelet. Efter tre matcher har Sverige två segrar, samma som Italien. Och gruppsegraren samt de sex bästa av de åtta tvåorna går till EM. Matchen mot Kroatien om fyra dagar kan bli avgörande. EM-slutspelet spelas i Lettland och Serbien, med final i Serbien.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN