Södertälje

De vill stoppa fyrverkerier – i alla Sveriges kommuner

avNicole Gustafsson

Foto: JohanNilsson/TT
Kommunen vill ha ett nationellt förbud mot fyrverkerier.

Nu har de fått nog. Fyrverkerier, smällare och raketer måste förbjudas menar Södertälje kommun. Och inte bara hos dem – utan i hela landet.

– Kommunen kan inte ensam komma tillrätta med problemet, det krävs nationella beslut, menar Ewa Lofvar Gerdsdotter, kommunalråd (MP) i Södertälje kommun.

”Tre, två, ett... Gott nytt år!” Så brukar det låta vid tolvslaget på nyårsafton. Vi välkomnar det nya året samtidigt som fyrverkerier och raketer dundrar, smäller och klär himlen med ljussken.

Men på senaste år har flera kommuner förbjudit fyrverkerier, något Aftonbladet tidigare skrivit om. Nu vill även Södertälje kommun förbjuda raketer, smällare och fyrverkerier. Men inte enbart i sin egen kommun, utan i hela Sverige, något tidningen LT rapporterat om.

Södertälje kommun har redan ett lokalt förbud mot smällare och raketer, men kommunen tycker inte det har räckt till. Det smäller och dundrar på fler tillfällen.

Nu har kommunen beslutat sig för att jobba för ett nationellt totalförbud mot fyrverkerier. Och de försöker få med sig resten av landets kommuner i en skrivelse till regeringen.

”Fyrverkerier är ett samhällsproblem”

– Fyrverkerier är ett stort samhällsproblem som skapar mycket stor otrygghet och för med sig en mängd negativa konsekvenser för både människor, djur och natur, säger Ewa Lofvar Gerdsdotter, kommunalråd och ordförande i hållbarhetsutskottet (MP) i Södertälje kommun, i ett meddelande på kommunens hemsida.

Kommunalrådet är även tydlig med att kommunerna behöver hålla ihop i frågan om ett eventuellt förbud.

– Kommunen kan inte ensam komma tillrätta med problemet, det krävs nationella beslut. Södertälje kommun tar nu täten för att få till en förändring i denna viktiga fråga, säger Ewa Lofvar Gerdsdotter.

ARTIKELN HANDLAR OM

AB Voice