Hon nekades jobb på grund av slöjan – nu ändrar sig företaget

Av: Linnea Järkstig

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: PRIVAT
Rüya El Hattawi fick först inte jobba på Santa Marias kryddfabrik.

Rüya El Hattawi, 20, skulle sommarjobba på Santa Marias kryddfabrik. Men i förra veckan fick hon veta att det inte gick – på grund av hennes slöja.

Nu ändrar sig företaget.

– Det var snällt av dem, men jag accepterade inte erbjudandet, säger Rüya El Hattawi.

Jobbet till sommaren var fixat och Rüya El Hattawi, 20, från Göteborg såg fram emot att börja jobba på Santa Marias kryddfabrik. Men i fredags förändrades situationen.

Rüya El Hattawi kunde inte längre erbjudas sommarjobbet – eftersom Santa Marias hygienpolicy inte tillåter slöja.

– När de frågade om jag kunde ta av slöjan under arbetstiden kände jag mig helt knäckt. Det är ingen modeaccessoar utan min identitet, sa hon till Aftonbladet då.

”Hon är välkommen”

Trots att Rüya El Hattawi försökte komma på lösningar så fungerade ingenting. Jobbet var inte längre hennes.

Men efter att Aftonbladet och flera andra tidningar uppmärksammat händelsen har Santa Maria svängt. Och erbjuder nu Rüya El Hattawi jobbet.

– Både vi och bemanningsföretaget har gjort fel. Beslutet var felaktigt och kommunikationen till henne var felaktig och respektlös utan förståelse för hennes sida och dessutom inte lösningsorienterad, säger Eva Berglie, kommunikationschef på Santa Maria.

– Vi vill gärna att hon jobbar för oss.

”Inget man glömmer”

Men Rüya El Hattawi har tackat nej till erbjudandet.

Orsaken är att relationen mellan henne och företaget inte längre känns bra.

– Jag känner mig själv och jag vet att sekunden jag sätter min fot i fabriken kommer jag må dåligt. Det jag upplevde är inget man glömmer över en natt, säger hon.

Har du några andra planer för sommaren?

– Nej, jag har inga planer alls. Jag tackade nej till andra arbetsintervjuer på grund av jobbet på Santa Maria och det är för sent att söka nu. Det blev som det blev.

Nu hoppas hon kunna starta ett projekt för att fler slöjbeklädda kvinnor ska våga höja sin röst och få sin röst hörd i samhället.

– Det är något som många upplever, men som man inte vågar prata om. Så jag vill gärna fortsätta med det här på något sätt, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN