Hur är det möjligt att vara så klantig, Sjarapova?

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Andreas Käck: Kan tycka att någon borde haft koll...

1 av 3

Maria Sjarapova ska ha kredd för att hon ställer sig rakryggad på ett podium och svarar på frågor.

Ändå kan jag inte låta bli att koka av ilska.

Hur är det möjligt att vara så klantig?

I mitten av augusti presenterade amerikanska Forbes sin årliga lista över världens bäst betalda idrottskvinnor. Maria Sjarapova toppade listan för elfte året i rad. Mellan 1 juni 2014 och 1 juni 2015 drog hon in motsvarande 210 miljoner kronor.

Hon har med andra ord pengar så det räcker och blir över för att bygga ett stadigt team runtomkring sig. Hon har tränare, sjukgymnast, kostrådgivare och tja, säkert ytterligare tio-tjugo tjänster som hon själv finansierar.

Man kan tycka att någon av dem borde haft koll på att preparatet hon tagit i tio års tid blev förbjöds vid årsskiftet 2015/16.

Men icke.

Brutal käftsmäll

I stället tvingas vi konstatera att WTA-tourens överlägset största affischnamn bakom Serena Williams åkt fast för dopning, och att hon kanske aldrig mer kommer tillbaka.

Det är en brutal käftsmäll för damtennisen.

WTA-touren har inga unga stjärnor som kan fylla på bakifrån och axla hennes roll som ambassadör för sporten på och utanför banan.

Sjarapova har inte bara förstört för sig själv, hon har förstört för hela damtennisen, svärtat ner dess redan sköra rykte.

Visserligen hedrar det henne att hon ställer sig rakryggad på ett podium och berättar. Att hon svarar på den samlade presskårens frågor och ”tar på sig allt ansvar”.

Men det förmildrar ingenting.

Världens näst största damtennisstjärna – och en av hela idrottens största profiler – har åkt fast för dopning och har bara sig själv att skylla.

Det är så extremt klantigt att man baxnar.

Publicerad:

LÄS VIDARE