Fira dagen med tre annorlunda recept
Av: John Edgren
Uppdaterad:
Svenskarnas favoritbakverk går att variera i oändlighet.
Aftonbladet Mat & Vin firar kladdkakans dag med tre recept.
Testa varianten med marshmallows och jordnötter, årets prisvinnare med lakrits och hallon – eller en version med frusna blåbär.
Bakverket är helt klart en svensk specialitet, men ursprunget sägs komma från Paris. Det ska ha varit en matskribent som på 70-talet åt en delikat chokladkaka på ett café i den franska huvudstaden. Hon lyckades få kocken att ge henne receptet, och väl hemma publicerade journalisten receptet i sin veckotidning. Resten är historia. Omkring 40 år senare har kladdkakan sitt eget datum i kalendern.
USA-inspirerad
För att fira den 7 november blickar vi tillbaka och bjuder på ett recept från en av de tidigare finalisterna i Kladdkake-SM. Som amerikan är Marc DiBasio uppväxt med brownies, men i Sverige bjöd hans fru på kladdkaka – och sedan dess har familjen bakat varianter i princip på veckobasis.
Namnet Rocky Road-kladdkaka antyder att Marcs bidrag har inspiration från hemlandet, med marshmallows, jordnötter och konserverade körsbär.
Bäst i Sverige 2016
I kontrast är den andra kladdkakan superaktuell. Versionen vann årets upplaga av tävlingen ”Kladdkakeracet”. Receptet är skapat av 13-åriga Miranda Westerlind från Uppsala. Hon bakade sin kladdkaka med lakritspulver, och ingredienserna är noga avvägda.
– Först tänkte jag lakrits, för att jag älskar lakrits. Jag ville att den skulle vara balanserad i smaken och inte för söt, så jag lade till hallon som är lite sura. Sedan ville jag ha en lite annan textur, vilket jag fick från de karamelliserade mandlarna, säger Miranda.
Sommarminnen
Avslutningsvis har vi en variant där frusna blåbär fångar minnen från varmare årstider. Bakom receptet Victoria Willén och hennes matblogg Victorias Provkök. Hon konstaterar att bären ger en annorlunda kladdkaka som känns lite somrig. Och det kan ju vara härligt när den första snön har fallit på många håll i landet.
Rocky road-kladdkaka
✓ Du behöver:
■ 150 g smör
■ 150 g mörk choklad, 70 %
■ 3 dl strösocker
■ 3 ägg
■ 3 dl mjöl
■ 0,25 tsk salt
■ 1 tsk bakpulver
■ 1 msk kakaopulver
■ 1 tsk vaniljsocker
■ 100 g salta rostade jordnötter, grovhackade
■ 2 dl konserverade körsbär, grovhackade (låt dem rinna av väl)
✓ Garnering:
■ 1/2 påse stora Marshmallows, delade i fyra delar
■ 50 g mörk choklad, 70 %
✓ Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i en panna på 20x30 cm.
2. Smält smöret i en kastrull, dra den åt sidan. Låt chokladen smälta i smöret.
3. Vispa socker och ägg pösigt.
4. Blanda mjöl, salt, bakpulver, kakaopulver och vaniljsocker.
5. Blanda chokladsmöret och äggvispet med mjölblandningen jordnötter och körsbär. Bred ut smeten i pannan.
6. Grädda i cirka 30 minuter.
7. Strö marshmallows över den varma kakan.
8. Smält återstående choklad (50 g) i vattenbad och ringla över kakan.
Miranda Westerlinds vinnare med lakrits
Gäller för 10 bitar
✓ Ingredienser:
■ 100 g smör
■ 2 ägg
■ 3 dl strösocker
■ 1 dl mandel
■ 2 dl vetemjöl
■ 2 msk lakritspulver
■ 4 msk kakao
■ 1 msk vaniljsocker
✓ Karamelliserade mandlar:
■ ¾ dl strösocker
■ 1 dl mandel
■ 1 msk smör
■ 1 tsk flingsalt
■ 1 ask hallon
■ 2 dl vispgrädde
✓ Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält smöret. Rör ner ägg och socker i smöret, häll i en bunke. Grovhacka mandlarna och blanda med de torra ingredienserna. Vänd ner i smeten. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Låt svalna.
Karamelliserade mandlar:
Smält sockret i en stekpanna och lägg ner mandlarna. Rör i smöret. Häll upp de karamelliserade mandlarna på smörpapper och strö över flingsalt, låt kallna.
Fördela hallon och karamelliserade mandlar på kakan. Vispa grädden och toppa eventuellt med lakritspulver, servera till kakan.
Blåbärskladdkaka med smak av sommar
✓ Du behöver:
■ 100g smör
■ 2 ägg
■ 2 dl vetemjöl
■ 2 dl strösocker
■ 1 tsk vaniljestrakt
■ 1/2 krm salt
■ 1 1/2-2 dl blåbär
■ Smör
■ Kokos
■ Florsocker
✓ Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Sätt bakplåtspapper i botten av en rund springform ca 22-24 cm, smöra och strö på kokos på kanterna. Smält smöret i en kastrull, tillsätt de övriga ingredienserna och rör till en slät smet. Häll smeten i formen och häll över blåbär. Tryck mer dem i smeten.
Grädda kakan ca 20-25 minuter beroende på ugn och hur kladdig du vill ha kakan. Låt kallna, pudra över florsocker och servera med lättvispad grädde.
LÄS VIDARE
MER OM MAT & DRYCK
Moussetårta av hallon och choklad på brownie
Mormor Margits midsommartårta
Kladdkaka med lakrits och kola
1 h
Budapestlängd går snabbt och enkelt
Experten: "Kan lätt lägga till en månad"
Lyxiga kladdkakor med extra allt
Bjud på tårtan med klassiska julsmaker
Veganskt godis – kola och bountybitar
Busigaste godiset på halloween
Årets värsta matbluffar är nominerade
Så blir pumporna till en saftig kaka
1 h 15 min
Spindelkakor sitter fint på halloween
1 h
Baka lussekatterna med en udda tvist
1 h 20 min
Enkelt chokladgodis med granatäpple
35 min
Gör Anders franska pepparkakor istället
45 min
Tre knep som ger saftiga kanelbullar
Bloggaren: ”Jättelätt att göra”
1 h
Hembakat hamburgerbröd – godast så!
40 min
Knaprig, knäckig kokostosca
30 min
Fluffig tårta med chokladmousse
1 h 5 min
Baka och smaka på snickerskaka
1 h
Frisk påsktårta med passion och mango
3 h
Så gör du supertårtan – till påsk
Färskostmoussetårta med jordgubbar
Moussetårta av hallon och choklad på brownie
Mormor Margits midsommartårta
Kladdkaka med lakrits och kola
1 h
Budapestlängd går snabbt och enkelt
Experten: "Kan lätt lägga till en månad"
Lyxiga kladdkakor med extra allt
Bjud på tårtan med klassiska julsmaker
Veganskt godis – kola och bountybitar
Busigaste godiset på halloween
Årets värsta matbluffar är nominerade
Så blir pumporna till en saftig kaka
1 h 15 min
Spindelkakor sitter fint på halloween
1 h
Baka lussekatterna med en udda tvist
1 h 20 min
Enkelt chokladgodis med granatäpple
35 min
Gör Anders franska pepparkakor istället
45 min
Tre knep som ger saftiga kanelbullar
Bloggaren: ”Jättelätt att göra”
1 h
Hembakat hamburgerbröd – godast så!
40 min
Knaprig, knäckig kokostosca
30 min
Fluffig tårta med chokladmousse
1 h 5 min
Baka och smaka på snickerskaka
1 h
Frisk påsktårta med passion och mango
3 h