Författaren Bodil Malmsten är död

avAnette Holmqvist, Erik Melin

1 av 3

Författaren Bodil Malmsten är död.

Hennes förlag bekräftar uppgifterna för TT.

Malmsten blev 71 år.

Författaren Bodil Malmsten avled under fredagen efter en tids sjukdom. Hennes förlag Finistère berättar om bortgången för nyhetsbyrån TT.

Malmsten berättade förra året att hon hade drabbats av cancer, genom ett inlägg på Twitter. ”Jag har cancer, radikalopererades (det heter så) nov 2013, återfall december 2014. Nu handlar det om livskvalité. Men när gör det inte det", skrev hon då.

Hon skrev också: "Fråga mig ingenting, jag berättar det jag vill berätta när jag kan berätta det. Alla dör ändå på slutet, annars hade livet ingen form".

Hon ville inte göra en stor sak av sin sjukdom.

– Jag är verkligen inte ensam om det här. Det är en sådan folksjukdom, sade hon till TT förra året.

”Nu smälter det”

I en av de sista intervjuerna hon gjorde berättade hon för Aftonbladet om hur hon tänkte kring klimatfrågan, inför toppmötet i Paris i slutet av 2015.

– Oroad, panikslagen, ångest dygnet runt, polerna, pingvinerna, korallerna, årstiderna; allt har jag tagit för givet och nu smälter det, sa hon.

Hon var noggrann med hur texten skrevs och resonerade med Aftonbladets Anette Holmqvist om kolon och semikolon. Hon berättade också att hon aldrig mer skulle få långt hår, att hon skulle dö korthårig på grund av cancerbehandlingen.

Levde i Frankrike

Bodil Malmsten debuterade med barnboken Ludvig åker 1970. Hon har sedan dess varit aktiv och skrivit ett trettiotal böcker. Förra året släpptes hennes diktsamling Det här är hjärtat, vilket blev hennes sista bok.

I en intervju med TT förra året berättade om hur hon såg på sitt skrivande.

– Jag skriver inte av mig smärtan, det är främmande för mig. Livet är råddigt, stökigt, det händer saker hela tiden som man inte vill ska hända. Syrien, Palestina, det är ingen drömvärld vi lever i. Min tillflykt har alltid varit skrivandet, hur dåligt jag än mått. Efter ett tag blir det lustfyllt, ibland plågsamt, att hålla på och leta efter det där ordet, sade hon då.

Nominerades till Augustpriset

Hon har för sitt författarskap erhållit en stor mängd priser och utmärkelser, bland annat Ferlinpriset och Ivar Lo-Johansson personliga pris.

1994 nominerades hon till Augustpriset för romanen ”När kastanjerna slår ut är jag långt härifrån”.

Mellan 1999 och 2010 bodde Malmsten i Frankrike, den större delen av tiden vid atlantkusten i Finistère i Bretagne.

Bodil Malmsten efterlämnar sig dottern Stefania.

ARTIKELN HANDLAR OM