Nyman anför svensk judokvartett i OS

Publicerad:

Olympiskt. I London-OS åkte Marcus Nyman ur judoturnering direkt och hoppade sedan av landslaget i två år.

Nu är han tillbaka och anför en kvartett svenska judokas i Rio.

– Klart man åker dit för att ta medalj, säger en laddad Nyman.

Marcus Nyman hade inget flyt i London.

Han var rankad nia i 90 kilo, missade precis att bli seedad och stötte på världstvåan i första matchen.

Han föll knappt - men med dagens regler hade han vunnit.

– Jag hade den enda kastpoängen, så var det inte då, säger han.

– Jag lade av i landslaget i två år, men hade nog lagt av i alla fall, jag var lite trött på det hela. Sedan kom motivationen tillbaka och jag bestämde mig för att ge det ett till försök.

Så hissmontören från Segeltorp, som i flera år varvat jobbet med ligajudo i Grosshaden München i tyska Bundesliga och i österrikiska Müllviertel, satsade på landslaget igen. Och hamnade i en ny svensk elitmiljö.

Under förbundskapten Robert Erikssons ledning har den svenska A-lagstruppen bestått av åtta judokas som kämpat i OS-kval.

Resultatet: fyra aktiva i Rio. Sverige som aldrig haft mer än två judokas i ett OS tidigare.

Fokus på Nyman

– Det blev så mycket fokus på Marcus i London. Jag kände att vi måste försöka bredda lite. Det fanns ett gäng lovande killar och tjejer, 2012 började vi satsa på dem. Det blev ett bra OS-kvalgäng. Framför allt har vi låtit fler än tidigare tävla vid många tillfällen, säger Robert Eriksson.

– Vi har kört den här truppen konstant under hela OS-kvalet. Nästan varje tävling har någon slagit sig fram, det minskar pressen på enskilde individen Vi är alltid noga med att påpeka att hur det än går för individen så är det bra för hela gruppen om någon kommer på pallen.

Marcus Nyman har också gått starkt framåt sedan återkomsten till landslaget. Brons i EM i våras och segrar i två av de tre grand slam-tävlingar som avgjorts i år talar sitt tydliga språk.

– Förra hösten och våren har gått väldigt bra. Nu är jag fyra på världsrankingen och femma på OS-rankingen. Så jag är seedad bland de åtta bästa, slipper de bästa första matchen, säger han och ler under Rio Maior-solen i Portugal under förlägret till OS.

– Jag känner mig mycket bättre nu än i London, framför allt har jag fått mer rutin, mognat mer i skallen, kanske i kroppen också. Och det är stor skillnad nu när vi kommer till Rio som ett större lag, i London var jag själv.

Mamma bakom allt

Anledningen till att Nyman började med judo redan som sjuåring är enkel och stavas Elisabeth Karlsson - Marcus mamma.

– Jag föddes in i det. Jag följde med henne på träningarna och började brottas. Hon var väldigt bra. Kom trea tre gånger och tvåa två gånger på EM och har tagit silver i VM. Det är kaxigt .

Nyman hoppas närma sig mammas medaljskörd med en pallplats i Rio. Den 10 augusti avgörs hans klass.

– Jag har väntat på det så länge. Jag känner mig i väldigt bra form.

TT:s utsände, Rio Maior, Portugal

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN