Efter tanternas aktion – Filip och Fredrik bjuder på festkväll i Stockholm

avMikaela Somnell

På lördagen omringades NMR:s tält i Ludvika av ett 50-tal äldre kvinnor som ville visa sitt missnöje med deras närvaro.

Tv-profilen Filip Hammar blev starkt berörd av nyheten och bestämde sig för att bjuda kvinnorna till Stockholm – på en helkväll med vin och fest på Spybar.

– Jag vill att det ska fortsätta vara seriöst, att vi inte bara hamnar i en gullig tv-soffa, säger Gundi Almaas, som var en av kvinnorna som deltog.

Under lördagen kampanjade nazistiska NMR vid ett tält i centrala Ludvika trots att de inte fått tillstånd att ha sammankomsten.

Detta uppskattade inte alla stadens invånare. Ett femtiotal äldre kvinnor bestämde sig för att visa motstånd. De tog varandra i hand och omringade NMR-anhängarna.

– Jag tänkte på bilden med tanten med väskan som dänger den i huvudet på en nynazist. När jag läste att NMR har fått sånt fotfäste i Ludvika då tänkte jag ”nä, nu jäklar, kunde den tanten så kan jag”, berättar Gundi Almaas, 79, som var en av kvinnorna som deltog i protesten, till Aftonbladet.

Detta har nu tv-duon Filip och Fredrik uppmärksammat. Och för att visa sin uppskattning vill de bjuda in kvinnorna på en festhelg i Stockholm.

1 av 2 | Foto: Claudio Bresciani/TT
Filip Hammar och Fredrik Wikingsson vill bjuda på tårta efter tanternas aktion.

Filip och Fredrik bjuder in

”Gåshud! Tårögd! Sakerna som pågår! Civilkuraget! Ge er till känna! Jag och Fredrik vill träffa er i Stockholm, prata med er, inspireras av er, och bjuda på hotell + lång vinlunch + eftermiddagsstänkare + middag + bowling + drinkbord - med hemlig musikgäst - på klubben Spy Bar + efterfest hemma hos mig, där Johan Rheborg kör hela ”En man som heter Ove”-monologen. Allt detta om ni inte hatar Stockholm, förstås. Då kommer vi till Ludvika!”, skriver Filip Hammar på sin Instagram.

1 av 4 | Foto: We are Dalarna

När Aftonbladet berättar för Gundi om tv-duons inbjudan säger hon att hon blir smickrad, men understryker att hon inte vill att aktionen ska förminskas till ”en gullig tv-soffa”.

– Om det resulterar i att det blir mer publicitet kring vårt motstånd då är jag med på det, men om det bara är för att gulla med oss i största allmänhet då vet jag inte. Jag har inte pratat med Filip eller Fredrik så jag vet inte vad jag ska svara innan jag har förstått vad det är de vill åstadkomma, säger hon.

– Det är väldigt smickrande att få en inbjudan. Men jag vill att det ska fortsätta vara seriöst, att vi inte bara hamnar i en gullig tv-soffa.

Nöjesbladet har sökt Filip Hammar och Fredrik Wikingsson.

ARTIKELN HANDLAR OM