Stefan Löfvens taktikspel om talmansposten

Av: Anette Holmqvist, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Stefan Löfven spelar ett högt spel kring talmannen – med målet att skaka om Alliansen.

Socialdemokraterna vill se en kompromisskandidat från ett annat parti, men planerar i största hemlighet även för en S-talman.

De egna ledamöterna uppmanas i sms och mejl till tystnad, erfar Aftonbladet.

Under gårdagen talade Stefan Löfven och gruppledaren Anders Ygeman om att Socialdemokraterna i nuläget inte lanserar något eget förslag till talman.

I stället betonades vikten av att inte låta SD avgöra vem som blir talman, och att man därför vill samtala med allianspartierna för att hitta en kandidat som kan vinna brett stöd hos båda blocken. Bland de namn som har nämnts finns Eskil Erlandsson (C) och Barbro Westerholm (L).

– Vi sträcker ut en hand och säger kan vi hitta ett sätt att samtala och lösa det här, sa Löfven.

1 av 2 | Foto: URBAN ANDERSSON
Stefan Löfven.

”Vi satte grus i maskineriet”

Ungefär samtidigt som Löfven och Ygeman höll presskonferens hade Alliansens partiledare ett möte om vem de vill se som talman. Något gemensamt förslag på namn har dock ännu inte presenterats. Favorit anses Andreas Norlén (M) vara.

Detta tolkas inom S som ett bevis på att utspelet om en kompromisskandidat har skakat om de borgerliga partierna.

– Vårt besked satte grus i maskineriet hos Alliansen, säger en S-källa.

Under onsdagen hölls inget nytt möte i partiledarkretsen i Alliansen. Men enligt vad Aftonbladet erfar är man fortfarande överens om grunderna - att hålla ihop.

I förra veckan gick de fyra partiledarna ut gemensamt och bjöd in Stefan Löfven (S) till samtal. Statsministern slog omgående fast att S inte är intresserat av att bli ett borgerligt stödparti.

Men kring talmansposten är S villigt att diskutera. Men från allianshåll är man tydliga med att Löfvens agerande handlar om att splittra sina motståndare.

– Men man kan inte, som S tror, bara förhandla om talmansposten. Det handlar om helheten, säger en allianskälla.

Enligt flera som Aftonbladet talat med spelar S ett högt spel. Genom att sträcka ut en hand om talmansposten hoppas man kunna skapa en förtroendefull ton som kan möjliggöra också djupare samtal om regeringsmakten. Samtidigt vill man slå in en kil mellan allianspartierna i frågan.

Hemlig S-kandidat

Samtidigt planerar S nu också för ett scenario där man misslyckas med sin talmansstrategi. I största hemlighet tar man därför även fram ett förslag på en talman ur den egna riksdagsgruppen.

– Vem det handlar om är extremt hemligt, säger en socialdemokrat.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har S-ledningen skickat både sms och mejl om att ingen får läcka till media. Man vädjar om förståelse om att det är viktigt och kan avgöra möjligheten att få till stånd en blocköverskridande regering.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad: