Skimning stoppad i uttagsautomater

avJoachim Kerpner

Foto: Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
- -

Alla svenska uttagsautomater har säkrats mot skimning.

Sedan årsskiftet kan du lugnt ta ut pengar, utan att riskera att ditt konto kapas.

– Sannolikheten att det blir en ny våg av bankomatbedrägerier är obefintlig, säger Jan Olsson på Stockholms-polisen.

Under 2010 gick de svenska bankerna samman och beslöt att säkra samtliga uttagsautomater mot skimning. Skimning innebär att bedragare monterar teknisk utrustning som läser av kort och kod automatiskt.

Förra året uppgraderades bankernas uttagsautomater med säkerhetsspärrar mot skimning. Den sista uttagsautomaten säkrades i december 2011:

– Tekniken innebär att när bedragarna försöker använda sin utrustning för att läsa av kortet så får de inte ut någon vettig information. Det är som att man kastar om alla bokstäver i en bok, säger Pär Karlsson, säkerhetschef på Svenska Bankföreningen.

Han menar att det i dag är omöjligt att skimma bankernas uttagsautomater. Men av säkerhetsskäl vill han inte berätta exakt hur tekniken är uppbyggd.

Totalt finns det ungefär 3 400 uttagsautomater i Sverige. Merparten ägs av banker, men närmare 600 automater har ställts ut av det fristående företaget Kontanten AB. De hävdar att deras uttagsautomater är lika säkra som bankernas:

– Vi har motsvarande skydd, säger Lars Lundqvist, operativt ansvarig på Kontanten AB.

Jan Olsson, som är förundersökningsledare på bedrägerisamordningen vid Stockholms-polisen, anser att bankerna har "lyckats förbaskat bra". Även Christian Söderström, Rikskriminalens expert på falska kontokort, är nöjd:

– Vi har sett en stor nergång i antalet ärenden, helt klart. Det här är åtgärder som har gett resultat.

Förutom uttagsautomaterna finns en mängd andra terminaler — på bensinmackar, stationer och i butiker — som inte skyddas av motsvarande teknik:

– Men det pågår ett arbete för att göra alla dessa automater säkra. Mycket har hänt på senare tid när det gäller bensinautomaterna, säger Pär Karlsson på Svenska Bankföreningen.