”Rapace satte press på Craig”

Publicerad:
Uppdaterad:

FILM

Nu tokhyllas svenske stjärnan av Bond-teamet

1 av 12

LONDON. Ola Rapace flygs till London till gala- och världspremiär av nya James

Bond-filmen i morgon kväll.

Alla andra som har jobbat med ”Skyfall” är lyriska över hans insats i filmen.

– Jag kan knappt finna ord för hur imponerad jag är av er svenska

stjärna, säger regissören Sam Mendes.

Alla som har sett trailern till filmen vet att den 40-årige svenska stjärnan slåss med Daniel Craig på taket av ett tåg som rusar fram i full fart.

Vi få som har sett filmen i förväg vet att Ola Rapace gör mer än så i filmen. Han kunde inte vara med när Bond-gänget möter pressen på lyxhotellet The Dorchester, men flygs in för att gå på röda mattan vid gala- och världspremiären på tisdagskvällen. Dagen efter är han och Naomie Harris i Stockholm, för den svenska galapremiären.

”Ola är fantastisk”

Nöjesbladet har frågat Bond-gänget vad de tycker om att jobba med svensken. Och hur han fick rollen. När jag träffade agent 007 själv, Daniel Craig, 44, för ett år sedan, berättade han, lite hemlighetsfullt, att ”Ola Rapace kommer att göra ett avtryck som märks” i filmen.

Nu säger Daniel Craig:

– Ola är fantastisk. Väldigt fysisk och intensiv som skådespelare.

Väldigt rolig och trevlig utanför jobbet.

– Han var väl i Turkiet i flera månader för sina scener och när jag anlände dit några veckor efter honom var han så laddad, så inne i rollen, att det blev en jäkla utmaning för mig att hålla jämna steg med honom.

Regissören Sam Mendes, 47, den första Oscarsbelönade regissören (”American beauty”) som har gjort en Bond-film, är fullkomligt lyrisk över svensken:

– Jag ljuger inte när jag säger att han är fantastisk. Att ta en roll utan en enda replik och göra så mycket av den … jag finner knappt ord för hur jag ska berömma honom. Han är så oerhört fysisk och gjorde alla slagsmålsscenerna själv. Det satte en positiv press på Daniel Craig. Han kan ibland säga att ”det där gör stuntmännen bättre än jag”. Nu ville han inte vara sämre än Ola.

”Har enorm fysisk utstrålning”

Barbara Broccoli, 52, en av filmens producenter, berättar hur svensken fick rollen:

– Vi har genom alla år letat skådespelare från hela världen för att hitta nya och spännande ansikten. Vi hade folk i Stockholm som hjälpte oss. Ola fick rollen för att han har en sådan enorm fysisk

utstrålning.

– Under de här slagsmålsscenerna på tågtaket … jag som satt under dem i tågvagnen och såg hur de slogs med varandra dag efter dag, fastspända i säkerhetslinor (som sedan suddas bort digitalt ur den färdiga filmen), vet ju EXAKT hur svår rollen var att göra och uppskattar därför Ola ännu mer.

”Är väldigt trevlig”

Naomie Harris, 36, spelar agentkollega till James Bond och är med i den bil- och motorcykeljakt som äger rum genom Istanbuls gränder och basarer med dem och Ola Rapaces rollfigur.

– Jag kör ju mest bil efter Ola eller bredvid det rusande tåget, så egentligen har jag inga scener direkt med honom. Men vi umgicks socialt, han är väldigt trevlig, säger hon.

Publicerad: