Sex, humor och Persbrandt – i Netflix charmiga tonårskomedi ”Sex education”

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
Uppdaterad:
”Sex education”.
Foto: Netflix.
”Sex education”.

TV

TV-RECENSION Klassiska tonårskomedi-typer uppdateras för samtiden i Netflix nära nog garanterade succé ”Sex education”.


Sex education
Netflix
Del 1-5
Av Laurie Nunn, med bl a Gillian Anderson, Asa Butterfield, Ncuti Gatwa, Connor Swindells och Emma Mackey.


DRAMAKOMEDI I Netflix brittiska "Sex education" uppdaterar Laurie Nunn DNA:t från klassiska amerikanska tonårssexkomedier, från John Hughes 80-tal och framåt, för samtiden, med charmigt, roligt och inkännande resultat.
Asa Butterfield spelar huvudrollen som Otis. En lite nördig tonårskille som själv inte har några som helst sexuella erfarenheter, men ändå har blivit något av en ofrivillig expert på ämnet sex och relationer eftersom hans mamma Jean (en lysande Gillian Anderson i piffig blond frisyr och idel eleganta byxdressar och loungekläder) arbetar hemifrån som sexterapeut, och är frisläppt, frispråkig och gränslös i största allmänhet.
När Otis klasskamrat Maeve (Emma Mackey) – en bad girl från fel sida av järnvägen, som inte bara är oerhört cool utan dessutom ursmart – inser hans talanger, övertalar hon honom om att de två ska öppna en sorts hemlig sexterapimottagning på skolan.
Hon sköter affärerna, han rådgivningen.
Ett osannolikt upplägg? Absolut, men också vinnande, visar det sig när "Sex education" väl hittar balansen och kommer upp i fart med sin mix av vulgohumor och empati och insikt vad gäller tonårstidens många utmaningar.
Castingen är perfekt, rollfigurerna intressanta utvecklingar och förnyelser av genrens sedvanliga stereotyper, och känslan vilar i ett udda men rätt behagligt gränsland mellan det retro och det moderna.
Vi lär kunna räkna med fler säsonger av "Sex education" alltså, som har sina skönhetsfläckar men också väldigt mycket värme, humor och potential, och bör bli en succé för Netflix.

Och Mikael Persbrandt då? Jo, han gör rollen som en intensiv svensk hantverkare, som dyker upp hemma hos Jean och skapar attraktion...


”Sex education” har premiär på Netflix den 11 januari.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE