Michael Nyqvist ger värdighet åt sin kapten

avJan-Olov Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Hunter killer

Regi Donovan Marsh, med Gerard Butler, Gary Oldman, Common, Michael Nyqvist.


THRILLER. Filmen är snudd på kalkon.

Men Michael Nyqvist behöver inte skämmas för en av sina sista roller.

Detta blev en av Michael Nyqvists (1960-2017) sista roller. Kvar av det han har gjort som inte haft premiär är nu bara Terrence Malick-filmen ”Radegund”, som utspelas under andra världskriget.
Här råder kalla kriget-stämningar. Filmen är inspelad innan Donald Trump vann presidentvalet så USA:s ledare är här en Hilary Clinton-liknande Caroline Goodall. Rysslands president (Alexander Dianchenko) verkar hämtad från Michail Gorbatjov-eran. När landets galne försvarsminister (Mikhail Gorevoy) är på väg att genomföra en statskupp, blir det upp till ett antal Navy SEAL-soldater och besättningen på en amerikansk ubåt att försöka förhindra vad som kan bli ett tredje världskrig. Gerard Butler är ubåtens kapten, han får hjälp av Michael Nyqvist som spelar en före detta rysk ubåtskapten som nu blir en slags förhandlare mellan parterna.
Nyqvists roll är stor och han ger proffsigt en slags värdighet åt sin uträknade kapten. Butler och han har fint samspel. Det väcker alltid vemod och starka känslor när man ser Nyqvist, en sorg över att han gick bort så tidigt.
Men filmen i sig är usel. En intrig som är snudd på skrattretande. Ungefär som en Tom Clancy-roman som refuserades redan på 1990-talet. Actionscenerna lyfter heller aldrig. Tänk ”Jakten på Röd Oktober” (1990) – fast mycket sämre.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM