Dryga böter för att slänga ölburk

Publicerad:
Uppdaterad:
Aja baja Att slänga flaskor i naturen har alltid varit en dålig idé, men nu kan det bli en dyr sådan också. Om två veckor träder en ny lag i kraft där nedskräpning kan kosta 800 kronor.
Foto: Colourbox
Aja baja Att slänga flaskor i naturen har alltid varit en dålig idé, men nu kan det bli en dyr sådan också. Om två veckor träder en ny lag i kraft där nedskräpning kan kosta 800 kronor.

NYHETER

Om du spottar ut ett tuggummi på marken blir kostnaden noll kronor.

En cigarettfimp? Samma summa.

Men att hiva iväg en ölburk kostar 800 kronor.

Dagens Nyheter har tagit del av Riksåklagarens nya nedskräpningsböter.

Den 10 juli träder en ny lag i kraft som ger polisen möjlighet att bötfälla skräpsyndare direkt på plats.

Men kostnaden för att vara dum mot moder jord varierar – beroende på vad det är du slänger.

800 för ölburk

Den som kastar en ölburk på offentlig plats i sommar kan räkna med böter på 800 kronor. Samma summa gäller för engångsgrillar, plastflaskor och snabbmatsförpackningar, skriver Dagens Nyheter.

Om du däremot kastar slängda cigarrettfimpar, bussbiljetter och tuggummin anser Riksåklagaren att polisen istället ska se mellan fingrarna. Den sortens skräp betraktas som en ringa förseelse, utan straffansvar.

Tändvätska värst

Allra värst anser Riksåklagaren att det är att lämna kvar tändvätskan efter en grillkväll.

Eftersom kemikalier kan vara miljöfarliga blir det i stället ett ärende för åklagare – och eventuellt domstol. Det kan då rubriceras som nedskräpning, ett brott som till och med innehåller fängelse upp till ett år i straffskalan.

Rent och tryggt

Polisen säger till Dagens Nyheter att man hoppas på renare städer.

– Får man en ren plats tycker vi att det blir automatiskt lite tryggare, säger Rita Hedlund Zwierz, närpolischef i Katarinaområdet i Stockholm, till DN.

Det är redan i dag olagligt att slänga skräp i parker, men polisen har tidigare inte fått utfärda böter direkt på plats.

De nya föreskrifterna, som alltså träder i kraft om två veckor, gäller för gator och torg, parker och liknande offentliga platser.

Publicerad: