”Kunde varit oskyldig”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Aftonbladet.se:s ansvarige utgivare om publiceringen av Anders Eklunds namn och bild

I fallet med Englas försvinnande valde aftonbladet.se att publicera namn och bild på den misstänkte först när han erkänt brottet.

När mannen till en början häktades omnämndes han fortfarande som ”42-åringen”.

– Det är inte pressens uppgift att bedriva polisarbete, det är pressens uppgift att informera så långt det är möjligt, säger aftonbladet.se:s chefredaktör och ansvarige utgivare Kalle Jungkvist.

– All sån här publicering är en avvägning mellan allmänmintresset och den publicitetsskada som drabbar personen och personer i hans omgivning. Men självklart finns det ett allmänintresse av att i trakten få veta vem som är misstänkt eller häktad för ett brott, säger Kalle Jungkvist.

I fallet med Anders Eklund som satt häktad misstänkt för att ha rövat bort Engla övervägde skälen för att inte publicera namn och bild innan han erkänt, enligt Jungkvist.

– Han skulle ha kunnat vara helt oskyldig. Och om en person är oskyldig är det helt oförlåtligt att publicera namn och bild i ett fall som gäller mord på en liten flicka, säger Kalle Jungkvist.

När är det motiverat att publicera namn och bild på en person som är misstänkt för ett brott?

– Generellt sett publicerar vi väldigt sällan namn och bild på personer som är misstänkta för brott. När det gäller personer som är på flykt undan polisen och är farliga för allmänheten, då kan man publicera för att hjälpa våra läsare att vara vaksamma. I andra fall när vi publicerat namn och bild har det rört sig om personer som smittat kvinnor med hiv. Då är det av vikt att kvinnor som haft samröre med personen kunnat testa sig.

Tror du att Englas död kunnat förhindras om Anders Eklunds namn och bild publicerats tidigare?

– Det vill jag inte spekulera i.

Varför har aftonbladet.se inte gått ut med namn och bild på Anders Eklund i samband med tidigare brott han dömts för?

– Vi har inte skrivit om honom tidigare. Det är snarare en fråga för lokalpressen.

Varför gick aftonbladet.se ut med namn och bild efter att han erkänt, trots att han inte är dömd för de brotten?

– Här hade vi ett erkännande och dessutom teknisk bevisning som band honom till brotten. Det är klart att det finns ett stort allmänintresse av att få veta vem som begått två av de mest uppmärksammade morden i Sverige under senare år.

Publicerad: