Här startar studenterna eget

Publicerad:
Uppdaterad:

Kommer som studenter, förvandlas till företagare.

På Mälardalens högskola startades 41 företag i fjol av studenter, lärare och forskare.
– Vi uppmuntrar alla på skolan att förverkliga sina idéer och drömmar, säger Sara Hägglund.

Sara Hägglund coachar studenter till att bli företagare på Idélab.
Foto: Alice Öberg
Sara Hägglund coachar studenter till att bli företagare på Idélab.

Det började med innovationsprogrammet, IMTO, som lektor Sten Ekman grundade 1997. Framsynta lärare lärde elever att tänka kreativt och utveckla nya metoder, produkter och tjänster. Det blev en sån succé att Mälardalens högskola ville utveckla konceptet. Det var då Idélab föddes först i Eskilstuna 1999 och några år senare i Västerås.

– Studenter kan kliva in helt spontant och berätta om sin idé. Vi på Idélab fungerar som spindlar i nätet som coachar och vid behov leder idéägarna vidare till rätt proffs under resans gång från idé till marknad, berättar Sara Hägglund, Lab Manager på Idélab.

Peppas att stå på egna ben

Facit i fjol: 125 studenter, lärare och forskare ville förverkliga sina unika idéer. 41 företag föddes.

– Studenterna får stanna och driva sitt företag i våra lokaler, det finns ingen bestämd tidsgräns för när vi sparkar ut dom, även om vi hela tiden pushar dem till att stå på egna ben, säger Sara. Tiden hos oss varierar allt från några månader till kring året beroende på idé och person.

– Många sitter och spånar ihop i grupper och arbetar med sina idéer varje dag i våra lokaler och ur de grupperna föds många nya spännande koncept som kan bli en affärsidé kring en produkt, en tjänst eller en organisationsförändring.

Inga idéer sågas

I Eskilstuna är det fler tjejer än killar som startar företag vilket är ovanligt. Orsaken är enkel, tror Sara Hägglund. Skolan står för en mjuk miljö där kvinnor vågar uppmuntra varandra och inte är rädda att få sin idé sågad. Det är också många kvinnor som arbetar där.

– Vi ger våra studenter chansen att göra fel "hemma" innan de går ut i arbetslivet. Den erfarenheten är guld värd.
Själv stortrivs Sara Hägglund med sitt jobb på Idélab
– Det är fantastiskt att få jobba med och coacha så många härliga människor som har driv och som tänker kreativt och nytt.

Lars Östling Minimedia

Publicerad: