Efter stora utbrottet – årets influensa ovanligt dödlig

Av: Adam Westin

Publicerad:

På Öland har 13 personer omkommit i ett aggressivt influensavirus under den senaste veckan.

Nu säger Sveriges statsepidemiolog att årets influensavirus varit det dödligaste på åratal, och vaccinet har inte hjälpt som det ska.

– Den typ av virus som går drabbar framförallt äldre människor, säger Anders Tegnell som är Sveriges statsepidemiolog.

Årets virus är av typen som ger sig på äldre, lite svagare personer, enligt Sveriges statsepidemiolog. Vilket orsakat fler dödsfall än under de senaste årens influensasäsonger.

Folkhälsomyndigheten har inga exakta siffor utan använder sig av en etablerad metod som jämför hur många dödsfall som förväntas inträffa under influensasäsongen jämfört med hur många som sker i verkligheten.

– Dödligheten i årets influensa är högre än vad den varit de senaste åren, säger Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.

13 dödsfall på en vecka

På Öland har influensan slagit mycket hårt. Sjukhuset i Kalmar har gått in i stabsläge och Ölandsbladet har rapporterat om 13 dödsfall i influensa under en veckas lopp. Av dem är det flera som drabbats av efterföljande lunginflammation.

– Är man svag sedan innan så är det många som inte klarar en lunginflammation, säger Ann-Katrin Ståhl, verksamhetsområdeschef för stöd och omsorg i Mörbylånga kommun, till Ölandsbladet.

Även personalen inom äldreomsorgen har drabbats hårt av influensan. På en enhet har 80 procent av ordinarie personal varit sjukskrivna, skriver tidningen.

Vaccinet har inte skyddat

Hur många som dör i influensa varje säsong varierar kraftigt. Det rör sig om mellan ett par hundra uppemot två tusen personer, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell. Och i år verkar det hamna på en hög nivå.

– Riktigt vad den höga dödligheten beror på vet vi inte, med det finns flera faktorer som spelar in. Som att viruset i hög grad drabbat äldre, och så har vaccinskyddet fungerat sämre än under tidigare år, säger Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.

I år kom influensaviruset ovanligt tidigt, i månadsskiftet november/december. Nu är den värsta perioden troligtvis förbi.

– Vi har kommit förbi toppen, kurvan är på nedåtgående. Men influensasäsongen varar i några veckor till, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog.

Publicerad: