Norska stjärnor i tvist med egna förbundet

Av: Emil Eiman Roslund

Publicerad:
TT
Foto: Robert Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
TT

Bara en månad till säsongsstart.

Men de norska skidskyttestjärnorna har inget avtal med sitt förbund.

– Det är en strid jag vill ta, säger världsmästaren Johannes Thingnes Bö.

I slutet av november börjar världscupsäsongen i skidskytte i Östersund, om den norska truppen kommer till start är i nuläget osäkert. För ingen av landslagsåkarna har skrivit på sitt kontrakt med det norska skidskytteförbundet, NSSF.

– Vi är missnöjda med hur våra rättigheter fördelas, framför allt skillnaden mellan mig som privatperson och som representant för landslaget, säger skidskytten Vetle Sjåstad Christansen till NRK.

– Vi vill att det ska vara en tydlig skillnad, med riktlinjer för vilka sponsoravtal som är tillåtna att ingå i och inte, säger landslagskollegan Erlend Bjöntegård.

Skidskyttarna fick ett förslag i augusti, men det förkastades. Nu under den här veckan på ett läger i italienska Antselva har de suttit i möten med förbundet.

– Jag tror att det kan vara farligt för förbundet att släppa den privata delen. Men vi är inte ute efter att bråka, vi menar bara att det ska vara bra för de flesta. Att man ska kunna förutse sin ekonomi, säger Johannes Thingnes Bö som vann fyra VM-guld i Östersund i vintras.

”En droppe i havet för mig”

Alla som tillhör skidskyttelandslaget, såväl kvinnor som män, får årligen från förbundet ett bidrag på 130 000 norska kronor, motsvarande 137 000 kronor. Landslagsåkarna känner sig därför beroende av prispengar och i synnerhet privata avtal med sponsorer.

– Då måste förbundet hjälpa de som har det svårare så att de kan få en extra inkomst. Det kanske är en droppe i havet för mig men kan betyda allt för dem. Därför är det en strid jag vill ta, säger Thingnes Bö.

Norska skidskytteförbundet tror att parterna kommer överens innan säsongen börjar.

– Världen förändras och det gör även våra avtal och möjligheterna för utövarna. Vi vill att man ska kunna leva på att vara idrottare i Norge, men det är inte lika lätt för alla. Det finns många som behöver högre inkomstbas, och den vill vi vara med och skapa, säger norska skidskytteförbundets generalsekreterare Anne Rustberggard Varden.

Publicerad:

LÄS VIDARE