Mejla

Frida Fagerlund

Fagerlund: Arsenal överlevde kvällen från helvetet

Publicerad:
Uppdaterad:

LONDON. När slutsignalen ljöd på Stamford Bridge stapplade en särskilt mörbultad spelare mot mittcirkeln.

Alexandre Lacazette omfamnade lagkamraten Shkodran Mustafi och sade någonting i hans öra.

Kvällen från helvetet var över – och på något sensationellt vis kom Arsenal levande ur den.

Till en början var det svårare än vanligt att fokusera på vad som utspelade sig på Stamford Bridge denna murriga tisdagskväll.

Mikel Arteta var nämligen helt vild längs sidlinjen. Gjorde han inte ilskna piruetter så var det aggressiva gester i alla riktningar. Han var definitivt inte nöjd med det kaotiska drama spelarna framförde i Londonderbyt.

Argast var han oftast på Shkodran Mustafi. Mittbacken, som vikarierade för förkylde Sokratis, ser inte ut att ha greppat spanjorens filosofi riktigt än och ju mer han försökte desto värre verkade det bli (att döma av tränarens reaktioner).

Tro tusan att det var just Mustafi som gjorde Arsenals match tusen gånger svårare redan efter 25 minuter. En illa avvägd hemåtpass förvandlades till ett friläge för Tammy Abraham som rusade mot målet. Ynglingen hade redan stångats med återvändaren David Luiz ett flertal gånger men detta blev den sista duellen för kvällen. Luizs försök att reparera sin kollegas skada slutade med en straff för Chelsea – och rött kort.

Strax efter att Jorginho hade skuttat in straffen sågs Mustafi stirra rakt ut i tomma intet. Förutom att ha orsakat en straff samt sett en lagkamrat bli utvisad låg han en stund tidigare halvt däckad i gräset på grund av ett skott som träffade ett känsligt område på kroppen (har jag hört).

En riktig pisskväll för tysken, på ren svenska. Arteta gick och satte sig.

Bara att kasta planen i papperskorgen

Det var inte många veckor tillbaka som man satt på The Emirates och såg den då pinfärske Arteta ta Frank Lampard i handen. Spanjoren får fortfarande ses som färsk även om det känns som en smärre livstid passerat sedan dess. Då orkade bara Arsenal hålla uppe sitt nya, intensiva tempo över en halvlek vilket inte räckte efter Lampards tidiga - och lyckade - taktikskifte.

Planen för returen, som lär ha funnits nedpräntad i något av Arteras anteckningsblock, fick slängas i papperskorgen direkt. Granit Xhaka pekades ner i backlinjen. När domare Attwell deklarerade pausvila försvann tränaren snabbt ned i katakomberna.

Troligtvis var Lampard inte särskilt mycket nöjdare. Målet var givetvis ett stort plus och en man mer på planen en ytterligare bonus. Men även om hans gäng var något bättre än Arsenal hade de märkligt nog inte full kontroll på matchen.

Det var inte första gången denna säsong som Chelsea inte kunde förvalta ett överläge. De flesta minns nog Ajaxs sanslösa dubbelutvisning på Stamford Bridge i höstas. Trots två färre spelare pressade den holländska klubben hemmalaget fram till slutsignalen. Det samt lågt stående försvar verkar vara Chelseas stora akilleshäl.

Aubameyangs avstängning bar något gott med sig...

Att Gabriel Martinelli är ett framtidsnamn slogs fast tidigt efter hans ankomst. Tanken var i första hand inte att 18-åringen skulle ingå i någon ordinarie startelva men ibland grusas som sagt planer.

På sätt och vis bar Pierre-Emerick Aubameyangs avstängning med sig något gott. Martinelli gjorde det poänggivande målet mot Sheffield United. Mot Chelsea stod han för en soloräd som varken andas tonåring eller nykomling.

Det är inte ofta N’Golo Kanté halkar i helt fel läge men när han gjorde det efter dryga 60 minuters spel fanns det ingen som kunde stoppa brassen i motståndarlaget. Martinelli flög fram med bollen och avslutade distinkt bakom Kepa Arrizabalaga.

Hörnan med de ”tillresta fansen” trodde inte sina ögon. En man mindre på Stamford Bridge men kanske en poäng? Taget!

Ett overkligt avslut

Vad som skedde därefter är en oklar historia men det inleddes med ett ledningsmål signerat en kapten och avslutades med ett annat från planens andra spelare med bindeln.

När Cesar Azpilicueta lade in 2–1 framstod matchen som avgjord. Arsenal hade gjort vad de kunnat, Mustafi skulle få drömma mardrömmar resten av veckan (eller året).

Så från ingenstans hamnade den numera friske Hector Bellerin i skottläge. Han fick iväg vad som såg ut att vara ett ganska löst avslut men Kepas fingrar var någon decimeter för korta. Allt tycktes gå i slowmotion och knappt någon verkade uppfatta vad som var på väg att hända.

Lampard och Arteta, som höll på att dona med byten, vred båda på huvudet när bollen slutligen nuddade vid nätmaskorna. Vrålen från Arsenal-supportrarna visste inga gränser, svärorden från hemmafansen var oändliga. Ett totalt osannolikt slut på en fullständigt kaotisk kväll.

Laddar Matchöversikt
Laddar Tabell

avFrida Fagerlund

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM