Unicef: Brister i skydd för utsatta barn

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Skyddet mot barn som utsätts för våld behöver stärkas, skriver Unicef i en rapport. Arkivbild.

Barn som utsätts för våld i hemmet har bristande skydd. Trots att våldet är olagligt är det på grund av luckor i svensk lagstiftning inte alltid straffbart, skriver Unicef i en rapport som granskat över 100 rättsfall.

Enligt organisationen finns det ett glapp mellan agaförbudet i föräldrabalken och bestämmelserna i brottsbalken, vilket innebär att vissa former av barnaga inte räknas som ett brott enligt brottsbalken.

"Samhället sviker de här barnen eftersom det saknas ett heltäckande rättsligt skydd när de utsätts för misshandel av sina föräldrar. Det här handlar om barn som befinner sig i en särskilt utsatt situation", säger Christina Heilborn, chefsjurist vid Unicef Sverige i ett pressmeddelande.

Bristerna i lagstiftningen öppnar för godtyckliga bedömningar i domstolarna, skriver Unicef. Organisationen är också kritisk till att psykiskt våld, som att tvingas bevittna våld i hemmet eller att utsättas för hot och trakasserier, inte ses som ett brott mot barnet.

"Det här visar att det behövs en ändring i lagen som gör att alla former av våld mot barn blir straffbara", säger Heilborn.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Unicef