Mejla

Michael Carlsson

Ingen lek att bena ut – min GS-spik är fräck

Michael Carlsson synar lopp för lopp på GS • System • Söndagen den 19 april på Årjäng

Publicerad:
Uppdaterad:
Jetske Beemd spikas på GS75.
Foto: ATG LIVE
Jetske Beemd spikas på GS75.

Grand Slam 75 i Årjäng är ingen lek att bena ut.

Spiken är fräck i den sista avdelningen där Frode Hamre sa till mig att Jetske Beemd springer en hög 1.12-tid.

Det borde räcka och bli över för att vinna det här loppet.

Grand Slam 75 drar till Årjäng den här söndagseftermiddagen och omgången är lågklassig och vidöppen på förhand. Det är ingen utopi att det blir en rejäl utdelning till de som prickar in alla vinnare.

De givna singelstrecken och storfavoriterna lyser med sin frånvaro. Man får chansa lite helt enkelt och jag väljer att spika emot favoriterna i den sista avdelningen. Frode Hamre brukar ha klart för sig när han uttalar sig om sina hästar.

När han nu säger att Jetske Beemd är mycket bra i ordning och springer en hög 1.12-tid felfri, då tar jag honom på orden. Det här är en häst som sprang 1.13-tider i fjol som treåring och det fyraåriga stoet har årsdebuten avklarad. Där blev det galopp kort efter start när Carl Johan Jepson skulle korrigera hästen men hon såg sedan lysande ut när hon travade 1.14,5 i 2000 meter efteråt.

Med den genomköraren i kroppen torde Jetske Beemd ha fart och form som räcker för att vinna i det här gänget som hon möter nu. De två mest streckade hästarna i skrivande stund är Botox och Big Jim Pellini från spåren elva och tolv över kort distans.

Det handlar nog ”bara” om att Jetske Beemd ska sköta sig och gör hon det borde hon få svårt att torska. Dagfinn Aarum ersätter Frode Hamre i sulkyn eftersom Hamre är upptaget med Jarlsberg som drar igång sitt tävlande under söndagen och kör i dagarna tre. Detta efter att Norge har fått klartecken under veckan att öppna upp travet igen i dessa Corona-tider.

Har toppchans

Jag låser GS75-inledningen på två hästar. Den som får ledningen av Loes och Diversity Pellini har också toppchans att vinna loppet. Loes har dokumenterad form med två segrar och två andraplatser på sina fyra starter i år. Spurtade vasst som tvåa på Solvalla senast i en snabb avslutning och Carl Johan Jepson är som bekant vass i sulkyn. Lita på att han förvaltar läget med innerspår bakom bilen på bästa sätt.

Diversity Pellini gör comeback efter ett halvårs långt uppehåll. Hon gjorde bra ifrån sig i fjol och senaste starten var i Breeders Crown där hon mötte självaste Ganga Bae som vann. Hanna Lähdekorpis häst är härdad mot tufft motstånd således och är snabb ut. Lyckas hon lugga Loes på ledningen kan det bära hela vägen.

Då är det vidöppet

Frode Hamre tränar favoriten i den andra avdelningen och det är nyförvärvet Fightforfreedom Ås som gör första starten i sin nya regi. Den fyraårige hingsten har kvalat för Hamre och där blev det galopp. Hamre säger att hästen är ostabil men felfri finns fart för att kunna räcka i ett sådant här lopp.

Jepson sitter i sulkyn och sköter sig Fightforfreedom Ås är det säkert bra chans men blir det galopp är loppet vidöppet.

Jag pratade med Magnus Jakobsson som har med Global Vincennes. Hästen är snabb ut och lär ta ledningen från springspåret. Är åtgärdad efter senaste starten där hon inte var helt körbar till slut och har även varit struken för en halsinfektion efteråt. Formen är lite diffus således men kan rinna undan om hon får bestämma i spets.

Fleur Mearas är storfavorit i GS75-3 som är ett lärlingslopp. Hästen var senast trea bakom Green Mamba i V75 den 1 februari men har inte startat sedan dess. Rapporteras träna bra och nu aviseras det barfota runt om för första gången på länge. Det främsta motbudet var R.K.Queen, men är nu struken.

Magnus Jakobsson varnade mig för att Egge Piril inte är att lita på och tyckte det var hårt att hästen var favorit i den fjärde avdelningen. Jag drar öronen åt mig och garderar, och hoppas att det räcker med de två som jag kompletterar honom med på systemet.

Egge Piril har gjort två starter efter ett uppehåll och närmar sig toppformen efter en fin fjolårssäsong som inbringade sex segrar på tolv starter. Han är dock långsam ut då kusken inte kan ladda med honom enligt Magnus och tar ingen ledning, trots innerspår och bara tre hästar på startvolten. Norske Reime Kongen var duktig som tvåa senast och kan bli tung att stå emot i spurten.

Knepig häst som är osäker

Z.Boko är favorit i den femte avdelningen, trots att han inte var som bäst i senaste starten. Innan dess var det två raka segrar och näst senast var han överlägsen. Blir svårstoppad om han löper upp till den formen. Listas Psycho har inte vunnit lopp ännu men det kan vara dags snart. Han levererade en pigg spurt som tvåa senast och nu vankas det barfota runt om för första gången vilket är intressant.

Veijo Heiskanen sa till mig att Wild Action är inte sämre fartmässigt än någon annan i det här loppet. Det är däremot en knepig häst som är osäker, men låter han bli att galoppera blir han segerfarlig.

Den sjätte avdelningen är lurig men jag har inte råd mer än två streck som jag chansar att lösa loppet på. Categorical är tveklöst bästa hästen på startvolten och han sprang 1.12- och 1.13-tider i fjol. Återkommer nu efter ett långt uppehåll och även om tränaren ligger lågt så säger han att hästen är väl förberedd och mycket tränad. Från spets borde det räcka långt i det här loppet och jag blir inte ett dugg förvånad om han vinner direkt. 

Jag dubblar systemet med J.S.Apollo som vi känner till från V75 tidigare. Hästen har varit i Frankrike och tävlat sedan i fjol somras och är således härdad i tuffa sällskap efter att bland annat ha stångats mot bra hästar på Vincennes. J.S.Apollo gjorde comeback på svensk mark senast men då blev det helt fel i ett V75-lopp under Långfredagen som vanns av Vikens High Yield. Efter en resa i andra par utvändigt tröttnade den framförvarande hästen och drog honom sist kön. Sedan var den dagen förstörd och bara att glömma det loppet. Men med den genomköraren i kroppen borde J.S.Apollo kunna kliva runt ett sådant här gäng för Carl Johan Jepson, när hästen nu kliver ner rejält i klass.

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 1–3 (8–9)

GS75-2: 6–8–11–5–9–1 (7–4)

GS75-3: 3–2 (8–9)

GS75-4: 7–1–8–3 (11–10)

GS75-5: 9–1–10–6–2 (4–12)

GS75-6: 6–14 (8–3)

GS75-7: 4 Jetske Beemd (11–12)

Systemet är på 960 rader/kronor.

Av: Michael Carlsson

Publicerad: