Omark: Tankarna finns på Luleå

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Linus Omark.
Foto: BILDBYRÅN
Linus Omark.

Linus Omark har varit en stor stjärna i KHL.

Nu är den 32-årige forwarden inriktad på att det här blir den sista säsongen i Salavat Julajev Ufa.

– Det är klart att jag har tankarna på Luleå hela tiden, säger han till Hockeynews.

KHL hade nedsläpp under söndagen när Avagard Omsk vann med 3–1 borta mot CSKA Moskva i finalreprisen (CSKA Moskva vann Gagarin Cup med 4–0 i matcher).

Hockeyartisten Linus Omark går in på sin femte säsong i Salavat Julajev från ryska Ufa, på tisdagseftermiddagen väntar Kunlun Red Star i Peking i Kina i den första omgången.

Norrbottningen slutade femma i KHL:s poängliga förra säsongen med 49 poäng (tio mål och 39 assist) på 56 grundseriematcher och är Sveriges främsta poänggörare i ligan genom tiderna.

”Vill verkligen vinna”

Till Hockeynews säger Linus Omark att han räknar med att karriären efter den här säsongen fortsätter på annat håll.

– Det är väl tanken på att det ska bli mitt sista år här. Nu vill jag verkligen vinna det här. Nu går vi för det. Det blir en lång väg dit och det känns bra nu. Det är som sagt, i februari, mars och april det gäller, säger Linus Omark.

Samtidigt har han och klubben inte diskuterat så mycket kring framtiden ännu.

– Jag tror kanske inte jag har sagt det direkt ut till dem att det är den sista. Vi får väl se. Det kommer väl föras diskussioner, absolut. Men just nu är jag inställd på det. Man ska väl aldrig säga aldrig, säger Linus Omark.

”Tänker hela tiden”

Det är ingen hemlighet att tidigare klubben Luleå vill ha honom tillbaka, även om Övertorneå-polaren Johan Harju inte fick förlängt kontrakt efter förra säsongen.

Linus Omark har ett tvåårskontrakt med Salavat Julajev Ufa som var möjligt att bryta i våras.

– Det är klart att jag har tankarna på Luleå hela tiden. Men beslutet växte fram. Ekonomiskt är det bättre. Jag tror att jag skulle ångra mig i framtiden om jag inte stannat här, när jag hade ett kontrakt. Men som sagt, Luleå finns alltid med i tankarna. Sedan är det aldrig säkert att jag kommer att spela där igen. Ah, det är något man tänker på hela tiden, om man ska hem eller inte, säger Linus Omark.

Imponerande facit

Ett annat alternativ kan vara Schweiz, där Linus Omark trivdes och vräkte in 69 (17 mål och 42 assist) på 48 matcher för Zug i NLA säsongen 2012/2013.

Linus Omark har spelat fem A-lagssäsonger i Luleå, spelat NHL med Edmonton Oilers och Buffalo Sabres, gjort en tidigare säsong med CSKA Moskva samt var med och vann VM-guld med Tre Kronor i Tyskland och Frankrike 2017.

Salavat Julajev Ufa förlorade semifinalen mot Avagard Omsk med 4–2 i matcher förra säsongen.

Efter att centern Joonas Kemppainen flyttat vidare till SKA St Petersburg. är det tänkt att Örebros tidigare lilla tekniska Sakari Manninen från Jokerit som ska spela mellan Linus Omark och Teemu Hartikainen i lagets förstakedja.

Totalt har Linus Omark gjort 363 poäng (111 mål och 252 assist) på 411 matcher i KHL och Gagarin Cup.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!