ÅSIKT

Löfven måste se Selma i ögonen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Ola Axman
Selma Lundmark föddes med en svår hjärnsjukdom.

Hon har hunnit fylla sex. Selma Lundmark är en riktig liten kämpe som föddes med den ovanliga hjärnsjukdomen lissencefali. Hon kan inte prata, inte äta och hon kommer aldrig lära sig att gå, ändå utvecklas hon i sin alldeles egna takt tack vare träning med sina föräldrar.

Anfall om natten

Allt tar tid med ett litet barn som Selma. Hon kräver ständig tillsyn för sin epilepsi. Anfallen kommer oftast på nätterna och pappa Jonas Lundmark berättar att han aldrig sovit en hel natt med Selma. När hon vaknar med kramper måste han finnas till hands med Stesoliden som bryter anfallen.

Om de inte släpper måste han ringa ambulans.
Försäkringskassan menar att det är normalt föräldraansvar och visst måste vi alla vaka över våra barn, men att leva med ett hjärnskadat barn kräver mer. Mycket mer.

Kan inte äta själv

Under de senaste åren har Selmas förvärvsarbetande föräldrar kämpat för att få assistanshjälp, men regeringen har velat spara och Försäkringskassan har därmed varit njugg. Nu senast har det handlat om maten.
Selma kan inte äta själv utan får sin föda genom en peg i magen. Under någon timme matas maten in i hennes mage via en sondmatningsmaskin. Man kan tycka att mat är mat, men Försäkringskassan menar att den som sondmatas inte äter och därför kan Selma inte få assistanshjälp för sondmatningen. Selmas föräldrar har överklagat beslutet och fått rätt ända upp i Förvaltningsrätten. I april slog en vägledande dom i Högsta Förvaltningsrätten också fast att sondmatning är ett grundläggande behov som ger rätt till assistans.

Kassans egen tolkning

Selmas föräldrar trodde att de skulle få hjälp, men då kom Försäkringskassan med en alldeles egen tolkning av domsluten. Selma kunde få ett par minuters assistans för att koppla på sondmatningsmaskinen och ett par minuter för att koppla bort den. Däremellan ansåg kassan att Selma kunde klara sig själv.
Sex år gammal och med en allvarlig hjärnskada.
Det har gått alldeles för långt nu. Även om regeringen backar och lovar att inte spara mer på assistansen är katastrofen redan ett faktum för så många funktionshindrade barn och vuxna. Med hjälp av olika regeringsdirektiv har Försäkringskassan tillåtits utveckla helt obegripliga kontrollsystem som närmast påminner om gamla Östtyskland.

Återupprätta socialpolitiken

Socialdemokraternas kris handlar inte bara om brott och straff och migration. Den handlar om hur man helt tondövt ställt svaga grupper mot varandra. Stefan Löfven måste se Selma i ögonen, för det är hon som offrats i det politiska spelet om resurser. Det räcker inte med att sparka en generaldirektör.
Det är den socialdemokratiska socialpolitiken som måste återupprättas för att stötta de medborgare som behöver den allra mest.

avEva Franchell