Du sprider lögner om vargarna, GW

Debattören: Är det skrönor från någon slaktbod du hänvisar till i TV4?

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Förra vinterns varginventering visade att det fanns 305 vargar i Sverige – inte ”flera tusen” som Leif GW Persson påstod i TV4:s ”Brottsjournalen”, skriver Jan Bergstam.
Foto: TT / Robin Lorentz-Allard
Förra vinterns varginventering visade att det fanns 305 vargar i Sverige – inte ”flera tusen” som Leif GW Persson påstod i TV4:s ”Brottsjournalen”, skriver Jan Bergstam.

DEBATT. Leif GW Persson har genom åren i olika tv-produktioner om brottsligheten i landet skaffat sig ett grundmurat förtroende hos allmänheten att vara mannen som talar klarspråk, även om det ibland sker lite mumlande. 

Men i tisdags fick sig den glorian en törn som heter duga. Då fick han sitta i inledningen av ”Brottsjournalen” i TV4 och ta äran av både åklagare, polis och viltinventerarna på länsstyrelserna.

Programmet toppade med den under tisdagen uppmärksammade tjuvjakthärvan i Bergslagen med Norberg som samlande punkt. 

Fyra personer hade under dagen häktats för grova jaktbrott på bland annat varg och kungsörn. Och som av en händelse var det en ”gammal jaktkamrat” till GW som råkade befinna sig i utredningens epicentrum. En känd miljardär med företag över hela Mellansverige och som skjutit över tusen älgar.

Inslaget varade fem och en halv minut. Det blev ett långt försvarstal för ”jaktkamraten”. Vi fick reda på att denne ägde stora skogar där han jagade och att han var en rejäl karl och duktig jägare. Och att han måste fått hjärnsläpp eftersom han befann sig i utredningen, på sannolika skäl misstänkt. 

Inte ett ord från GW som på något sätt gav antydan till fördömande av den misstänkta tjuvjakthärvan, inte ens om tjuvjakt i allmänhet.

I stället sa han att ”hade jag haft en bössa med mig så vete sjutton” när han berättade att han minsann sett en varg för något år sedan tre kvart från Stockholm. Vilket han också tog som bevis för att vargen i Sverige håller på att dra sig in i stadsmiljö. 

Tre kvart från Stockholm räcker mycket väl till för att hitta en skog att gå vilse.

När programledaren stack emellan med att beskriva antalet vargar i landet och nämnde siffran 350 blev hon rättad av GW. 

Det finns betydligt fler, flera tusen, sa han. 

Där gick ridån ner för GW:s trovärdighet. Vad mer som GW sagt i tidigare program är inte sant? Han kanske sitter och driver med oss. Även om vi kunde skulle ingen orka kolla allt landets kriminella har hållit på med under åren och som GW återgett på sitt lite tv-mässiga sätt. 

Det kan väl vem som helst inse att flera tusen vargar i landet skulle ge helt andra avtryck än en (1) observation av en (1) varg långt utanför Stockholm för något år sedan. Vem har GW pratat med? Är det skrönor i någon slaktbod han tagit fasta på? 

I våras kom slutrapporten från den gångna vinterns varginventering. Den visade att det fanns 30,5 svenska familjegrupper i Sverige, vilket motsvara 305 vargindivider enligt gällande omräkningsfaktor som är tio. Den halva familjegruppen delar vi med Norge. Omräkningsfaktorn används för att beräkna antalet individer i en population.

305, alltså långt från de ”flera tusen” som GW spred som en sanning till sin publik. 

Han borde göra en tur upp till Grimsö och låta personalen där gå igenom inventeringen från i vintras. Han kommer att bli förvånad att det finns två inventeringar som säger samma sak. En fysisk spårinventering ute i fält och en inventering som sker i DNA-labbet där insamlad vargspillning analyseras. 

Båda kommer fram till samma sak, i runda slängar 300 vargar brutto eftersom kända döda vargar under inventeringsperioden inte dragits av. När det görs hamnar vi på cirka 260 vargar under förra vintern. 

Och vad beträffar den avslöjade tjuvjakten i Bergslagen, har den genomförts med vanligt hederligt polisarbete, alltså sådant som GW så ofta efterlyser. Utredningen är kryddad med telefonavlyssning. 

GW om någon borde veta att en utredning som mynnar ut i att fem personer häktas inte innehåller misstankar gripna ur luften. 

När GW raljerar över kriminella i sina program då handlar det om buset. Inte om hans jaktkompis – nu blev det hjärnsläpp.


Jan Bergstam, ordförande Svenska rovdjursföreningen


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE