Mejla

Mats Wennerholm

Wennerholm: Är dags att de slår rekordet nu

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

I vår fyller SHL:s poängrekord 35 år.

Håkan Loobs 76 poäng (42+34) från säsongen 1982-83.

Men jag hoppas att det inte överlever så länge.

Djurgårdens Jacob Josefson och Jakob Lilja ligger båda före i schemat i efter åtta spelade matcher.

Det är dags att det ryker nu.

Jag vet inte hur många gånger jag skrivit om det här gamla rekordet tidigare.

Men det är många.

Att spelare haft ett poängsnitt som pekat mot fler än 76 poäng i inledningen av serien.

Men det har aldrig hållit i längden.

Det trots att liraren Loob kom upp i sina rekordpoäng på bara 36 grundseriematcher, har ingen varit i närheten trots dagens 52.

Hans poängsnitt på 2,11 poäng per match känns så gott som omöjligt att slå. Då krävs en bit över drömgränsen 100 poäng.

Men 76 poäng ska inte vara helt hopplöst att nå.

Jag hoppas att den tiden är nu, innan det där rekordet hinner fira 35.

Respektlösa underdogs

Men då krävs det fortsatta målfester som Djurgårdens match mot Timrå.

Jag satt och njöt av en match där storfavoriterna Djurgården hela tiden var i ledning, men där unga uppstickaren Timrå slog tillbaka gång på gång.

De förvandlade 0-2 till 2-2, 2-3 till 3-3 och 3-4 till 4-4.

Timrå är det roligaste som hänt SHL så här långt tillsammans med Mora, som slog Skellefteå med 3–2 efter straffar. Två totalt respektlösa underdogs som vägrar acceptera de jumboplatser de flesta tippade dem på inför den här säsongen.

Men de lagen har inga blivande poängkungar och jag har svårt att hitta några andra också, förutom de i Djurgårdens förstakedja. Favoriten Ryan Lasch i Frölunda har startat trögt med bara fyra poäng och ett enda mål på åtta matcher. Och någon ny Elias Pettersson finns inte i sikte. Inte än i alla fall.

Som det känns nu kommer poängkungen 2018/19 inte komma från Växjö, som föll med 1–2 mot Malmö och gjort totalt elva mål på åtta matcher. Det är rekord i måltorka hos mästarna.

Till och med djurgårdarna Jacob Josefsson och Jakob Lilja har fortfarande oddsen emot sig. Trots en strålande start i SHL:s hittills bästa kedja, ligger Lilja på 1,63 poäng i snitt per match och Josefsson på 1,5 poäng

Håller de det snittet i 52 matcher, och undviker skador och sjukdom, hamnar Jakob Lilja på 84 poäng till slut och Jacob Josefson på 78. Större är inte marginalerna.

Och då är grundförutsättningen att Djurgården fortsätter att vara seriens målgladaste lag.

Jacob Josefson jublar efter målet
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Jacob Josefson jublar efter målet

Gjorde 5,11 mål per match

Trots Djurgårdens sju mål framåt nådde de båda poängligeledarna inga fantasisiffror. Lilja hade två assist, Jacob Josefsson gjorde ett mål.

När Håkan Loob satte sitt rekord gjorde hans Färjestad totalt 184 mål på de 36 grundseriematcherna, eller fantastiska 5,11 mål per match framåt.

Djurgården har gjort 32 så här långt, flest i hela SHL, men trots flera målfester är snittet framåt ”bara” 4,00.

Håkan Loob verkade ju under hockeyns målgladaste epok där på 1980-talet, då det var öppna landskap som gällde på isarna och Wayne Gretzky satte alla sina fantastiska NHL-rekord.

Där har Torontos rivstart också skapat lite rekordvibbar, då Auston Matthews redan slagit ett av Gretzkys ”omöjliga” rekord.

Matthews är numera den yngste spelaren (21 år) genom tiderna som gjort fler än en poäng i var och en av de första fem matcherna och har slagit den rekordnotering Wayne Gretzky tog när han var 22.

Matthews är uppe i tolv poäng på fem spelade matcher i ett Toronto som snittat fem mål framåt per match så här långt, inför nattens match mot Stanley Cup-mästarna Washington.

Jag har svårt att se att det ska hålla i sig.

Det var en riktig batalj i ett utsålt Löfbergs Arena, då Färjestad tog emot Frölunda. Men det hjälpte inte Färjestad som förlorade igen (3–4).

Nu är jag inte direkt orolig över värmlänningarnas tunga start, men de behöver ett lyft snart. Klara 3–0 mot serieledarna Linköping förra lördagen visar vilken kapacitet som finns. Men förlusterna börjar bli alarmerande många.

Av: Mats Wennerholm

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!