ÅSIKT

Skatten sjunker, och vi med den

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nu sänks skatten med 12 miljarder. De kunde gått till skolan

Foto: MAGNUS SANDBERG
Ideolog Anders Borg har sedan 2006 bara haft en sak framför ögonen. Att sänka skatten till varje pris.

I dag redovisar Ekot statistik som visar att Sverige är nere på EU:s genomsnittliga skattenivå om sex, sju år, om vi fortsätter i samma takt som idag. Från att ungefär 50 procent av bruttonationalprodukten gick i skatt till exempelvis skolan, trygghet när vi blev sjuka och försvaret är vi nu nere i 45 procent.

Till allas förvåning faller då resultaten i skolan, cancersjuka tvingas jobba och vi kan bara försvara landet i en vecka.

Oj då, så det blev, det var ju inte på något sätt förutsägbart.

Omvänd Robin Hood

Fortsätter vi ner till EU-snittet, som Moderaterna länge velat, kommer bara 40 procent av bruttonationalprodukten gå till det gemensamma. Sverige kommer att bli ett väldigt annorlunda land.

Det handlar genomgående om en upp och nervänd form av Robin Hood-politik.

De som fått betala, i form av urholkad trygghet och sämre välfärd, är vanligt folk, pensionärer, studenter, barnfamiljer.

De som främst vunnit på skattesänkningarna är de som redan innan hade högre inkomster och stora egendomar.

Ökad ojämlikhet

I maj kom en rapport från OECD som visade att Sverige är det land där inkomstklyftorna ökat mest de senaste tjugo åren. Från 1995 då vi var världens mest jämlika land, har vi idag fallit till plats 14.

För varje skattesänkning ökar skillnaderna i inkomst ytterligare mellan de som har mest och de som har minst. Det är alltså en fråga om aktiv och medveten politik.

Regeringen vet vilka som betalar priset för skattesänkningarna, men de genomför dem i alla fall.

12 miljarder till

I morgon vid midnatt sänks skatten med ytterligare 12 miljarder när det femte jobbskatteavdraget införs. Det är pengar som kunde gjort större nytta i skolan.

Eftersom pengarna i statens budget inte räcker kommer regeringen dessutom att få låna till denna skattesänkning.

Det handlar om ideologi, oavsett effekt, oavsett om det faktiskt finns pengar så vill Anders Borg sänka skatten. Det har varit det allt annat överskuggande målet sedan den minut han klev in på finansdepartementet.

Anders Borg är på det sättet en av de mest ideologiskt drivna politiker vi har i landet. Han har också lyckats, i och för sig till priset av att skolan faller dramatiskt i internationella mätningar och arbetslösheten är högre i dag än när han tillträdde.

Men skatten har sänkts, rejält.

avAnders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM