S tvärvänder – vill avveckla kärnkraften

Av: Björn Barr

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Först ja, sedan nej och nu ja igen.

Socialdemokraterna har än en gång bytt fot i kärnkraftsfrågan.

– Vi tycker att kärnkraften ska avvecklas, säger Magdalena Andersson, socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson till Dagens Industri.

Det var på en valdebatt mellan samtliga riksdagspartiers ekonomisk-politiska talespersoner som Dagens Industri anordnade som Magdalena Andersson satte ner foten i kärnkraftsfrågan. Efter att ha pressats på besked av Folkpartiets Carl B Hamilton lämnade hon ett besked som går på tvärs med partiledaren Stefan Löfven tidigare åsikt.
– Vi tycker att kärnkraften bör avvecklas och ersättas med förnybara energikällor, säger Magdalena Andersson enligt Dagens Industri.

Går emot Löfven

Åsikten går på tvärs mot Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfvens betydligt mer kärnkraftsvänliga linje. Som gammal fackbas för IF Metall har han i flera intervjuer förklarat vikten av billig energi för den svenska industrin. Men nu verkar han ha gett vika.

Magdalena Andersson ger dock inget besked om när reaktorerna faktiskt ska stängas.

– Vi måste säkra en god energitillförsel till den svenska industrin, så all avveckling måste ske i den takt som vi får fram alternativa energikällor, säger hon enligt Dagens Industri.

Dödläge i energipolitiken

Sedan 2009 finns en överenskommelse mellan allianspartierna om att dagens tio reaktorer får ersättas med nya. Men efter beslutet har inga konkreta byggplaner presenterats.

– I dag är det totalt dödläge i energipolitiken. Det byggs inga reaktorer och det skapas inte tillräckligt med alternativ. På grund av detta förlorar Sverige potentiella investeringar varje dag, säger Magdalena Andersson enligt Dagens Industri.

Publicerad: